The impact of organic farming methods on weed infestation in corn crops and soil improvement - Mishchenko, Yurii; Міщенко, Юрій; Butenko, Andrii; Бутенко, Андрій; Hotvianska, Anna; Готвянська, Анна Сергіївна; Tsyuk, Оleksiy; Цюк, Олексій; Sologub, Iryna; Сологуб, Ірина Миколаївна; Bondarenko, Oksana; Бондаренко, Оксана Володимирівна; et al. (Politechnika Lubelska – Lublin University of Technology, 2025)
This study evaluates the effectiveness of post–harvest oilseed radish green manures and different tillage methods in controlling potential soil contamination and weed infestation in typical chernozem soil and maize crops. It was found that the application of oilseed radish green manures significantly reduced the quantity of weed seeds in the 0–30 cm soil layer by 2.9–7.1 million seeds ha-1 compared to the non–green manure background. In maize fields, the population of all weed biological groups decreased by 0.2–4.5 individuals/m² and their biomass decreased by 4–69 g/m², resulting in an increase in grain yield by 1.5–1.8 t ha–1. Substituting plowing with no–moldboard tillage for incorporating oilseed radish green manures reduced weed seed reserves in the 0–30 cm soil layer by 0.7–1.7 million seeds ha–1. The deepest no–moldboard tillage provided the lowest potential contamination in the upper 0–5 cm soil layer, with 24.4 and 22.3 million seeds ha-1, which was 0.6–1.1 and 2.3–3.3 million seeds ha-1 lower com-pared to no–moldboard tillage at 13–15 and 6–8 cm. Substituting plowing with no–moldboard tillage increased the number and biomass of weeds in maize crops, mainly due to early and late spring groups. У цьому дослідженні оцінюється ефективність післязбиральних сидератів олійної редьки та різних методів обробітку ґрунту в контролі потенційного забруднення ґрунту та зараження бур'янами в типових чорноземних ґрунтах та посівах кукурудзи. З'ясовано, що внесення сидератів олійної редьки достовірно зменшувало кількість насіння бур'янів у шарі ґрунту 0–30 см на 2,9–7,1 млн насінин га-1 порівняно з несидеральним фоном. На полях кукурудзи популяція всіх біологічних груп бур'янів зменшилася на 0,2–4,5 особин/м², а їх біомаса зменшилася на 4–69 г/м², що призвело до підвищення врожайності зерна на 1,5–1,8 т/га–1. Заміна оранки без обробітку ґрунту на внесення сидератів олійної редьки зменшила запаси насіння бур'янів у шарі ґрунту 0–30 см на 0,7–1,7 млн насінин–1. Найглибший потенційний обробіток ґрунту без плісняви забезпечив найнижчий потенційний обробіток у верхньому шарі ґрунту 0–5 см: 24,4 та 22,3 млн насінин ГА-1, що було на 0,6–1,1 та 2,3–3,3 млн насінин ГА-1 нижче порівняно з обробітком без пліснявіння на 13–15 та 6–8 см. Заміна оранки на безполицевий обробіток збільшила кількість та біомасу бур'янів у посівах кукурудзи, головним чином за рахунок ранніх та пізніх весняних груп.
Вплив методів органічного землеробства на зараженість посівами кукурудзи та покращення ґрунту
Keywords: maize; кукурудза; yield; врожайність; green manure; зелене добриво; tillage; забур'яненість; agro ecosystem; обробка ґрунту; агроекосистема; agro ecosystem; agrocoenosis; агроценоз