Територіальна громада в умовах децентралізації влади в Україні - Застава, Р.; Zastava, R.; Александрова, А.; Aleksandrova, A. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Реформа місцевого самоврядування в Україні, більшою мірою торкнулася саме територіальних громад. Зміни відбулися за основними аспектами функціонування базового рівня місцевого самоврядування: створення територіальної основи на основі об’єднання територіальних громад; розширення повноважень сільських, селищних, міських рад за вирішення питань місцевого значення; запровадження низки механізмів щодо зміцнення фінансово-матеріального забезпечення громад. Reforma mistsevoho samovriaduvannia v Ukraini, bilshoiu miroiu torknulasia same terytorialnykh hromad. Zminy vidbulysia za osnovnymy aspektamy funktsionuvannia bazovoho rivnia mistsevoho samovriaduvannia: stvorennia terytorialnoi osnovy na osnovi obiednannia terytorialnykh hromad; rozshyrennia povnovazhen silskykh, selyshchnykh, miskykh rad za vyrishennia pytan mistsevoho znachennia; zaprovadzhennia nyzky mekhanizmiv shchodo zmitsnennia finansovo-materialnoho zabezpechennia hromad.
Terytorialna hromada v umovakh detsentralizatsii vlady v Ukraini
Keywords: реформа місцевого самоврядування; reforma mistsevoho samovriaduvannia; територіальна громада; terytorialna hromada; децентралізація влади; detsentralizatsiia vlady