Обґрунтування спеціалізації, потужності і розміщення сервісних підприємств районів м. Дніпро - Ковтун, Ігор Геннадійович; Kovtun, Ihor (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Предмет дослідження - основні тенденції формування мережі сервісних підприємств міст, вплив факторів зовнішнього середовища на показники СП, аналітичні та імітаційні моделі мережі сервісних підприємств міст. Об’єктом дослідження - дислокація і спеціалізація сервісних підприємств Соборного, Кіровського та Індустріального районів м. Дніпро. Метою дипломної роботи є розробка методики обґрунтування спеціалізації, потужності і розміщення сервісних підприємств. Розроблена методика експериментального встановлення показників потужності сукупності діючих сервісних підприємств за коефіцієнтом завантаження, що дозволяють охопити всю мережу техсервиса. Алгоритм дозволяє методам послідовного наближення виявляти найбільш бажані види спеціалізації, розміри та оптимальні потужності створених підприємств мережі з урахуванням можливого характеру виробничих процесів і реального рівня конкуренції. Розроблена методика обґрунтування спеціалізації та місця розміщення сервісних підприємств на основі нормативних даних, а також методика на основі статистичних даних. Predmet doslidzhennia - osnovni tendentsii formuvannia merezhi servisnykh pidpryiemstv mist, vplyv faktoriv zovnishnoho seredovyshcha na pokaznyky SP, analitychni ta imitatsiini modeli merezhi servisnykh pidpryiemstv mist. Obiektom doslidzhennia - dyslokatsiia i spetsializatsiia servisnykh pidpryiemstv Sobornoho, Kirovskoho ta Industrialnoho raioniv m. Dnipro. Metoiu dyplomnoi roboty ye rozrobka metodyky obgruntuvannia spetsializatsii, potuzhnosti i rozmishchennia servisnykh pidpryiemstv. Rozroblena metodyka eksperymentalnoho vstanovlennia pokaznykiv potuzhnosti sukupnosti diiuchykh servisnykh pidpryiemstv za koefitsiientom zavantazhennia, shcho dozvoliaiut okhopyty vsiu merezhu tekhservysa. Alhorytm dozvoliaie metodam poslidovnoho nablyzhennia vyiavliaty naibilsh bazhani vydy spetsializatsii, rozmiry ta optymalni potuzhnosti stvorenykh pidpryiemstv merezhi z urakhuvanniam mozhlyvoho kharakteru vyrobnychykh protsesiv i realnoho rivnia konkurentsii. Rozroblena metodyka obgruntuvannia spetsializatsii ta mistsia rozmishchennia servisnykh pidpryiemstv na osnovi normatyvnykh danykh, a takozh metodyka na osnovi statystychnykh danykh.
Obgruntuvannia spetsializatsii, potuzhnosti i rozmishchennia servisnykh pidpryiemstv raioniv m. Dnipro
Keywords: сервісні підприємства; servisni pidpryiemstva; спеціалізація; spetsializatsiia; конкуренція; konkurentsiia; взаємодопомога між виконавцями; vzaiemodopomoha mizh vykonavtsiamy; алгоритм; alhorytm; методика; metodyka; нормативні дані; normatyvni dani; основні статистичні дані; osnovni statystychni dani