Удосконалення системи маркетингового управління клієнтською лояльністю на фінансово-сервісному підприємстві - Спасіченко, Володимир Вікторович; Spasichenko, Volodymyr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єктом дослідження виступає система маркетингового управління клієнтською лояльністю підприємства. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і прикладних інструментів формування, оцінювання та розвитку клієнтської лояльності у фінансово-сервісному бізнесі. Метою дослідження є обґрунтування, формування та удосконалення інтегрованої системи маркетингового управління клієнтською лояльністю ТОВ «Лізінгком» на основі комплексного аналізу її поточного стану та визначення стратегічних напрямів розвитку. Obiektom doslidzhennia vystupaie systema marketynhovoho upravlinnia kliientskoiu loialnistiu pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye sukupnist teoretychnykh, metodychnykh i prykladnykh instrumentiv formuvannia, otsiniuvannia ta rozvytku kliientskoi loialnosti u finansovo-servisnomu biznesi. Metoiu doslidzhennia ye obgruntuvannia, formuvannia ta udoskonalennia intehrovanoi systemy marketynhovoho upravlinnia kliientskoiu loialnistiu TOV «Lizinhkom» na osnovi kompleksnoho analizu yii potochnoho stanu ta vyznachennia stratehichnykh napriamiv rozvytku.
Udoskonalennia systemy marketynhovoho upravlinnia kliientskoiu loialnistiu na finansovo-servisnomu pidpryiemstvi
Keywords: клієнтська лояльність; customer loyalty; маркетингове управління; marketing management; фінансовий лізинг; financial leasing; crm-система; crm system; повторні угоди; repeat transactions; відтік клієнтів; customer churn; індекс nps; nps index; персоналізація сервісу; service personalization; LTV; LTV; маркетингові комунікації; marketing communications