Оцінка флуктуючої асиметрії риб природних та штучних водойм - Горчанок, Анна Володимирівна; Horchanok, Anna; Horchanok, A.; Horchanok, A. V.; Губанова, Надія Леонідівна; Gubanova, Nadiia; Hubanova, Nadiia; Gubanova, N.; Поротікова, Інна Ігорівна; Porotikova, I.; Porotikova, I. I.; Зігунова, К. Л.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Дослідження флуктуючої асиметрії білатеральних ознак риб проводили у 2018 р. на природних водоймах (ріки Самара у межах Новомосковського та Павлоградського районів Дніпропетровської області, водойми природного заповідника «Дніпровсько-Орільський»). Незначні відхилення від білатеральної симетрії зовнішніх ознак у живих організмів можуть вказувати на зниження життєздатності певних популяцій. Досліджували флуктуючу асиметрію чотирьох білатеральних ознак у сонячного окуня (Lepomis gibbosus), чебачка амурського (Pseudorasbora parva) та бичка-кругляка (Neogobius melanostomus) в різних умовах існування, оцінили стабільність їх життєвого розвитку. Установлено, що зниження життєздатності природних популяцій риб за впливу негативного антропогенного тиску наразі незначне. Це може свідчити про відсутність негативного техногенного впливу на донних риб у межах акваторій, які перебувають під особливою охороною. Researches of fluctuating asymmetry of the bilateral features of fish were conducted in 2018 on the natural reservoirs (the Samara River within Novomoskovsk and Pavlograd districts of Dnipropetrovsk region, the reservoirs of the Dnipro-Oril Nature Reserve). Insignificant deviations from the bilateral symmetry of external features in living organisms may indicate a decrease in the vitality of certain populations. The fluctuating asymmetry of four bilateral features was estimated within 146 units of the common sunfish Lepomis gibbosus, the stone moroco of Pseudorasbora parva and the round goby Neogobius melanostomus in different habitat conditions, the stability of their life circle was evaluated. The lowering of the natural fish populations vitality because of the influence of negative anthropogenic pressure is currently minor. This may demonstrate the absence of negative anthropogenic impact on ground fish within the particularly guarded water areas.
Fluctuating fish asymmetry in natural and artificial reservoirs of dnipro region on example of invasion types
Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477 Губанова Надія Леонідівна https://orcid.org/0000-0003-0617-2498
Keywords: водойми Придніпров’я; reservoirs of Dnipro Region; флуктуюча асиметрія; fluctuating asymmetry; сонячний окунь; Lepomis gibbosus; чебачок амурський; Pseudorasbora parva; бичок-кругляк; Neogobius melanostomus