Листомінуючі комахи – шкідники в’язів (Ulmus L.) у парках правобережжя міста Дніпро - Зайцева, Ірина Арнольдівна; Zaitseva, Iryna (Національний лісотехнічний університет України, 2025)
Паркові насадження міст зазнають комплексного впливу техногенних і біотичних чинників. Проаналізовано життєвий стан в’язів (Ulmus laevis, U. pumila, U. glabra, U. minor), що зростають у різних екологічних умовах на території правобережної частини м. Дніпро. Визначено основні таксаційні параметри. З’ясовано, що більшість досліджуваних дерев (65,2 %) мають другу категорію санітарного стану (ослаблені). Протягом вегетаційних періодів 2016 - 2021 рр. досліджено ступінь заселеності листя в’язів комахами-мінерами. Всього було обраховано 166477 листків. За результатами досліджень оцінено частоту трапляння і ступінь мінування листя. Середній рівень ушкодження листків мінерами-філобіонтами склав 4,2 %. Найбільший рівень мінування спостерігали на листках U. pumila (в середньому 4,9 % від усіх обстежених листків); найменший аналогічний показник зафіксовано на листках U. laevis (3,9 %). Листя двох інших видів в’язів у середньому на всіх дослідних ділянках було пошкоджено практично однаково: U. glabra – 4,6 %, U. minor – 4,5 %. Проаналізовано залежність кількості мін на модельній гілці від умов зростання дерев і орієнтації гілки щодо сторін світу. Встановлено видовий склад комах-мінерів листя в’язів. Виявлено 11 видів із 6 родин 3 рядів, серед яких переважають представники ряду Lepidoptera (8 видів). Охарактеризовано закономірності поширення комах-мінерів у різних біотопах правобережної частини м. Дніпро. Оцінена частота трапляння. Найбільш поширеними і шкодочинними видами виявились Fenusa ulmi, Rhynchaenus alni і Stigmella ulmivora. Rh. alni, Rh. rufus, S. ulmivora, S. lemniscella найбільш поширені в парках Севастопольський, Металургів на U. pumila. Bucculatrix ulmifoliae і B. albedinella найчисельніші в парках промислової частини міста (Металургів, Новокодацький) – по 2–3 міни на листок. Найбільша кількість мін Phyllonorycter agilella виявлена в парках Пам’яти і Примирення та ім. Т. Г. Шевченко (в середньому до 2 мін на листок). Coleophora badiipennella – у сквері Металургів (до 20 мін на листок у східній частині парку). Такі види, як Coleophora limosipennella і Phyllonorycter tristrigella зустрічаються в паркових насадженнях правобережжя м. Дніпро вкрай рідко. З’ясовано, що найбільшу небезпеку для листя ільмових майже у всіх паркових урбоценозах становить пильщик Fenusa ulmi (в середньому 31,5 % пошкоджених листків на модельній гілці). Живлення його личинок у більшості насаджень обумовлює значне зниження декоративності в’язів і призводить до передчасного опадання листя (найбільшою мірою в парках промислової частини міста). Відзначено, що інші виявлені види мінерівфілобіонтів не впливають на загальну декоративність в’язів. Спалахів розмноження за десять останніх років не зафіксовано. Parkovi nasadzhennia mist zaznaiut kompleksnoho vplyvu tekhnohennykh i biotychnykh chynnykiv. Proanalizovano zhyttievyi stan viaziv (Ulmus laevis, U. pumila, U. glabra, U. minor), shcho zrostaiut u riznykh ekolohichnykh umovakh na terytorii pravoberezhnoi chastyny m. Dnipro. Vyznacheno osnovni taksatsiini parametry. Ziasovano, shcho bilshist doslidzhuvanykh derev (65,2 %) maiut druhu katehoriiu sanitarnoho stanu (oslableni). Protiahom vehetatsiinykh periodiv 2016 ‒ 2021 rr. doslidzheno stupin zaselenosti lystia viaziv komakhamy-mineramy. Vsoho bulo obrakhovano 166477 lystkiv. Za rezultatamy doslidzhen otsineno chastotu trapliannia i stupin minuvannia lystia. Serednii riven ushkodzhennia lystkiv mineramy-filobiontamy sklav 4,2 %. Naibilshyi riven minuvannia sposterihaly na lystkakh U. pumila (v serednomu 4,9 % vid usikh obstezhenykh lystkiv); naimenshyi analohichnyi pokaznyk zafiksovano na lystkakh U. laevis (3,9 %). Lystia dvokh inshykh vydiv viaziv u serednomu na vsikh doslidnykh diliankakh bulo poshkodzheno praktychno odnakovo: U. glabra – 4,6 %, U. minor – 4,5 %. Proanalizovano zalezhnist kilkosti min na modelnii hiltsi vid umov zrostannia derev i oriientatsii hilky shchodo storin svitu. Vstanovleno vydovyi sklad komakh-mineriv lystia viaziv. Vyiavleno 11 vydiv iz 6 rodyn 3 riadiv, sered yakykh perevazhaiut predstavnyky riadu Lepidoptera (8 vydiv). Okharakteryzovano zakonomirnosti poshyrennia komakh-mineriv u riznykh biotopakh pravoberezhnoi chastyny m. Dnipro. Otsinena chastota trapliannia. Naibilsh poshyrenymy i shkodochynnymy vydamy vyiavylys Fenusa ulmi, Rhynchaenus alni i Stigmella ulmivora. Rh. alni, Rh. rufus, S. ulmivora, S. lemniscella naibilsh poshyreni v parkakh Sevastopolskyi, Metalurhiv na U. pumila. Bucculatrix ulmifoliae i B. albedinella naichyselnishi v parkakh promyslovoi chastyny mista (Metalurhiv, Novokodatskyi) – po 2–3 miny na lystok. Naibilsha kilkist min Phyllonorycter agilella vyiavlena v parkakh Pamiaty i Prymyrennia ta im. T. H. Shevchenko (v serednomu do 2 min na lystok). Coleophora badiipennella – u skveri Metalurhiv (do 20 min na lystok u skhidnii chastyni parku). Taki vydy, yak Coleophora limosipennella i Phyllonorycter tristrigella zustrichaiutsia v parkovykh nasadzhenniakh pravoberezhzhia m. Dnipro vkrai ridko. Ziasovano, shcho naibilshu nebezpeku dlia lystia ilmovykh maizhe u vsikh parkovykh urbotsenozakh stanovyt pylshchyk Fenusa ulmi (v serednomu 31,5 % poshkodzhenykh lystkiv na modelnii hiltsi). Zhyvlennia yoho lychynok u bilshosti nasadzhen obumovliuie znachne znyzhennia dekoratyvnosti viaziv i pryzvodyt do peredchasnoho opadannia lystia (naibilshoiu miroiu v parkakh promyslovoi chastyny mista). Vidznacheno, shcho inshi vyiavleni vydy minerivfilobiontiv ne vplyvaiut na zahalnu dekoratyvnist viaziv. Spalakhiv rozmnozhennia za desiat ostannikh rokiv ne zafiksovano.
Lystominuiuchi komakhy – shkidnyky viaziv (Ulmus L.) u parkakh pravoberezhzhia mista Dnipro
Keywords: урбосередовище; urboseredovyshche; життєвий стан в'язів; zhyttievyi stan viaziv; мінери листя; minery lystia; видовий склад; vydovyi sklad; рівень ушкодження листя; riven ushkodzhennia lystia