Інгібітори лізосомних цистеїнових протеїназ - Чорна, Валентина Іванівна; Chorna, Valentyna; Лянна, О. Л.; Lyanna, O. L. (Національна академія наук України, Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2011)
Огляд присвячено інгібіторам цистеїнових протеїназ, відомих своїм важливим значенням для багатьох біохімічних процесів, які відбуваються в живому організмі. Вони також беруть участь у виникненні та розвитку значної кількостізахворювань, спричинених, серед іншого, анормальним білковим кругообігом. Одним із головних регуляторів активності зазначених протеїназ є їхні специфічні інгібітори – цистатіни. Мета даного огляду полягає у висвітленні сучасних уявлень щодо ендогенних інгібіторів лізосомних цистеїнових протеїназ та їхніх синтетичних аналогів. Ключові слова: цистатини, стефіни, кініногени, цистеїнові катепсини, синтетичні інгібітори. The review is devoted to the inhibitors of cysteine proteinases which are believed to be very important in many biochemical processes of living organisms. They participate in the development and progression of numerous diseases that involve abnormal protein turnover. One of the main regulators of these proteinases is their specific inhibitors: cystatins. The aim of this review was to present current knowledge about endogenous inhibitors of lysosomal cysteine proteases and their synthetic analogs. Keywords: cystatins, stefins, kininogens, cysteine cathepsins, synthetic inhibitors.
Inhibitors of lysosomal cysteine proteases
Keywords: цистатини; tsystatyny; стефіни; stefiny; кініногени; kininoheny; цистеїнові катепсини; tsysteinovi katepsyny; синтетичні інгібітори; syntetychni inhibitory