Ретровірусні інфекції котів: поширення та особливості діагностики - Алексєєва, Наталія Вікторівна; Alekseeva, Nataliya; Alekseeva, N. V.; Alekseeva, Natalia; Земляна, Вікторія Валеріївна; Zemliana, Victoria; Амельченко, Валерія Андріївна; Amelchenko, Valeria (Дніпровський ДАЕУ, 2019)
Віруси родини Retroviridae викликають захворювання не тільки у сільськогосподарських тварин і людини, а також являються етіологічним агентом таких інфекційних захворювань у котів, як лейкемія (FeLV) та імунодефіцит (FIV). Внаслідок мультисимптомності клінічного прояву, тривалого прихованого (латентного) перебігу, відсутності дешевих легкодоступних специфічних діагностикумів, у котів інфікованих вірусами родів GammaretrovirusтаLentivirus, кінцевий діагноз не вдається встановити тривалий час. Як правило запідозрити тварину в інфікуванні ретровірусами вдається внаслідок поворотних хвороб (стоматитів, гінгівітів, дерматитів та ін.), які мають тяжкі наслідки для здоров’я тварин з імунодефіцитом.Клінічні ознаки за лейкемії котів варіюють у залежності від підтипу Gammaretrovirus (А, В, С, Т) та можуть проявлятися злоякісною анемією, новоутвореннями різних органів і систем, імунодепресивним станомтощо. З іншої сторони Lentivirusпроявляє виражений тропізм до T-лімфоцитів (CD4+) і навіть нейротропізм, що призводить до імунодефіциту та нервових порушень.Для підтвердження діагнозу на ретровірусні інфекції у котів, фахівцями ветеринарної медицини широко використовуються засоби серологічної діагностики (непрямий метод), які передбачають виявлення серопозитивних тварин на підставі якісного визначення із застосуванням «швидких» експрес-тестів та кількісного визначення із застосуванням тест-наборів (ІФА). Із прямих методів для діагностики лейкемії котів за кордоном широко застосовується ПЛР-діагностика, проте за вірусного імунодефіциту котів часто отримують хибно-позитивні або хибно-негативні результати, які рекомендовано підкріплювати результатами імунологічного дослідження. Вирусы семействаRetroviridae вызывают заболевания не только у сельскохозяйственных животных и человека, а также являются этиологическим агентом таких инфекционных заболеваний у котов, как лейкемия (FeLV) и иммунодефицит (FIV). Вследствие мультисимптомности клинического проявления, длительного скрытого (латентного) течения, отсутствие дешевых легкодоступных специфических диагностикумов, у котов инфицированных вирусами родов Gammaretrovirus и Lentivirus, окончательный диагноз не удается установить длительное время. Как правило заподозрить животное в инфицировании ретровирусами удается вследствие возвратных болезней (стоматит, гингивит, дерматит и др.), Которые имеют тяжелые последствия для здоровья животных с иммунодефицитом. Клинические признаки при лейкемии кошек варьируют в зависимости от подтипа Gammaretrovirus (А, В, С, Т) и могут проявляться злокачественной анемией, новообразованиями различных органов и систем, иммунодепрессивным состоянием и тому подобное. С другой стороны Lentivirus проявляет выраженный тропизм к T-лимфоцитов (CD4 +) и даже нейротропизмом, что приводит к иммунодефициту и нервных нарушений. Для подтверждения диагноза на ретровирусные инфекции у котов, специалистами ветеринарной медицины широко используются средства серологической диагностики (косвенный метод), которые предусматривают выявление серопозитивных животных на основании качественного определения с применением «быстрых» экспресс-тестов и количественного определения с применением тест-наборов (ИФА). Из прямых методов для диагностики лейкемии кошек за рубежом широко применяется ПЦР-диагностика, однако при вирусном иммунодефиците кошек часто получают ложноположительные или ложноотрицательные результаты, которые рекомендуется подкреплять результатами иммунологического исследования. The viruses of the Retroviridae family cause diseases not only in farm animals and humans, but also an etiological agent of such infectious diseases in cats as leukemia (FeLV) and immunodeficiency (FIV). Due to the multisymptomy of clinical manifestation, long latent (latent) flow, the absence of cheap, easily accessible, specific diagnostic chambers, the cats infected with Gammaretrovirus and Lentivirus genera viruses, the final diagnosis cannot be established for a long time. As a rule, animals suspected of being infected with retroviruses can manage due to rotary diseases (stomatitis, gingivitis, dermatitis, etc.) that have serious health consequences for animals with immunodeficiency. Clinical signs of cats leukemia vary depending on the subtype of Gammaretrovirus (A, B, C, T) and may be manifested by malignant anemia, tumors of various organs and systems, immunosuppression, and the like. On the other hand, Lentivirus exhibits pronounced tropism for T-lymphocytes (CD4 +) and even neurotropism, which leads to immunodeficiency and nerve disorders. To confirm the diagnosis of retroviral infections in cats, specialists in veterinary medicine are widely used means of serological diagnosis (indirect method), which involve the detection of seropositive animals based on qualitative determination using "rapid" rapid tests and quantitative determination using test kits (ELISA) . From direct methods for the diagnosis of cats leukemia abroad, PCR diagnosis is widely used, but for viral immunodeficiency, cats often receive false-positive or false-negative results, which are recommended to be supported by the results of an immunological study.
Ретровирусные инфекции кошек: распространение и особенности диагностики
Retroviral infections in cats: distribution and features of diagnosis
Keywords: заходи профілактики та боротьби; prevention and control measures; лейкемія; leukemia; вірусний імунодефіцит; viral immunodeficiency; розповсюдження; distribution; діагностика; diagnosis