Концептуальний підхід до визначення сутності та обґрунтування складових елементів інноваційного маркетингу - Багорка, Марія Олександрівна; Bahorka, Mariia; Кадирус, Ірина Григорівна; Kadyrus, Iryna; Миронова, Олена Олександрівна; Myronova, Olena (Одеський національний університет, 2021)
У статті обґрунтовано, що симбіоз маркетингової та інноваційної діяльності став каталізатором до появи поняття «інноваційний маркетинг» і суміжних із ним понять, таких як «маркетинг інновацій» та «інновації в маркетингу». Автори систематизували наявні позиції сучасних дослідників та акцентували увагу на відсутності погодженості у поглядах науковців на сутність i зміст інноваційного маркетингу та маркетингу інновацій, а також запропонували уточнення їх змісту. За результатами систематизації авторамиузагальненопідходидовизначеннятахарактеристикипонять«інноваційниймаркетинг» та «маркетинг інновацій». З огляду на напрацювання сучасних дослідників у галузі інноваційного маркетингу та на основі їх критичного аналізу авторами запропоновано концептуальний підхід до розуміння сутності, складових частин інноваційного маркетингу та видів інновацій у маркетингу. The article substantiates that the symbiosis of marketing and innovation, dictated by the require-ments for businesses seeking effective and sustainable development in modern economic condi-tions, has become a catalyst for the emergence of the concept of “innovative marketing” and related concepts such as “innovation marketing” and “marketing innovations”. This has sparked debate among researchers and scholars, whose views on these categories are divided between those who identify them and those who distinguish them. The authors systematized the existing positions of modern researchers and emphasized the lack of agreement in the views of scientists on the essence and content of innovation marketing and innovation marketing, and proposed clarification of their content. According to the results of systematization, the authors identified the following approaches to the definition and characterization of the concept of “innovative marketing”: as a process of planning and introduction of new products to the market; as a con¬cept of doing business; as a search for new areas and ways to use the potential of the enterprise; as an activity in the innovation market; as an activity of the enterprise aimed at the formation of new markets.
Conceptual approach to definition of essence and justification of component elements of innovative marketing
Keywords: інноваційний маркетинг; innovative marketing; маркетинг інновацій; marketing of innovations; інновації в маркетингу; innovations in marketing; концептуальний підхід; conceptual approach; принципи інноваційного маркетингу; principles of innovative marketing