Assessment of the effectiveness of biofertilizers in the cultivation of common buckwheat (Fagopyrum esculentum) in an organic crop rotation system - Butenko, Andrii; Бутенко, Андрій; Datsko, Oksana; Дацко, Оксана; Hotvianska, Anna; Готвянська, Анна Сергіївна; Nozdrina, Nataliia; Ноздріна, Наталія Леонідівна; Kovalenko, Vitalii; Коваленко, Віталій; Rumbakh, Mykhailo; Румбах, Михайло Юрійович; et al. (Міждисциплінарний центр наук про Землю (ESSIC), 2025)
This study evaluates the effectiveness of biofertilizers in enhancing the productivity of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) within an organic crop rotation system in the Sumy region of Ukraine. A two-year field experiment (2022–2024) assessed the impact of the biofertilizer Leanum applied through seed inoculation, foliar spraying, and their combination on two buckwheat varieties: Selianochka and Simka. Key productivity indicators – including the number of grains per plant, grain mass per plant, 1000-grain weight, and overall yield – were analyzed. The results demonstrated that biofertilizer application significantly improved all yield components, with the highest productivity observed in the Selianochka variety under combined treatment, achieving yields up to 2.6 t/ha. The findings highlight the crucial role of biofertilizers in improving crop yields and soil health in organic farming systems, supporting sustainable agricultural development and food security, especially under the current land use constraints in Ukraine. У дослідженні оцінено ефективність застосування біодобрив для підвищення продуктивності гречки звичайної (Fagopyrum esculentum Moench) в умовах органічної сівозміни Сумського регіону України. Дворічний польовий експеримент (2022–2024 рр.) передбачав вивчення впливу біодобрива Leanum, внесеного шляхом інокуляції насіння, позакореневого підживлення та їх поєднання, на два сорти гречки: Селянoчка та Сімка. Проаналізовано основні показники продуктивності, зокрема: кількість зерен з рослини, масу зерна з рослини, масу 1000 зерен та загальну урожайність. Результати досліджень засвідчили, що застосування біодобрива достовірно підвищувало всі елементи продуктивності, причому найвищі показники відмічено у сорту Селянoчка за умови комбінованого способу внесення, де урожайність сягала 2,6 т/га. Отримані дані підтверджують важливу роль біодобрив у підвищенні врожайності сільськогосподарських культур і покращенні стану ґрунту в системах органічного землеробства, що сприяє сталому розвитку агровиробництва та продовольчій безпеці, особливо в умовах сучасних обмежень землекористування в Україні.
Оцінювання ефективності біодобрив у вирощуванні гречки посівної (Fagopyrum esculentum) в системі органічної сівозміни
Keywords: biofertilizers; біодобрива; yield; урожайність; soil fertility; родючість ґрунту; sustainable agriculture; сталe землеробство; climate challenges; кліматичні виклики; organic farming; органічне землеробство; varieties; продуктивність; productivity; продуктивність