Аналіз стану кадрового забезпечення галузі охорони здоров’я України у період реформування - Гуцалюк, Олексій Миколайович; Hutsaliuk, Oleksii; Бондар, Юлія Анатоліївна; Bondar, Iuliiа; Приходько, Ігор Павлович; Prikhodko, Ihor; Семенко, Віталій Олександрович; Semenko, Vitalii (ТОВ ВНЗ ПЗВО «Східноєвропейський університет імені Рауфа Аблязова», м. Черкаси, 2024)
У статті розглянуто проблеми кадрового забезпечення галузі охорони здоров’я в Україні в період реформування. В умовах сьогодення зростає необхідність стійкої роботи системи охорони здоров’я, а саме забезпечення кваліфікованими працівниками та наявність кадрів, їх кваліфікація та розподіл, мотивація, умови діяльності, оплата праці, соціальний добробут, матеріальнотехнічне та технологічне забезпечення трудового процесу обумовлюють належний рівень надання медичної допомоги населенню. Зазначено, що реалізація ефективного кадрового забезпечення в системі охорони здоров’я є важливим інструментом реформування медичної сфери. З’ясовано, що якість і доступність надання медичної допомоги населенню країни залежать від рівня забезпеченості закладів охорони здоров’я медичними працівниками та їхнього професійного рівня, адже діяльність системи охорони здоров’я впливає на формування здоров’я населення, та визначає перспективи соціально-економічного, наукового, культурного розвитку суспільства. The article discusses the problems of staffing the healthcare sector in Ukraine, since today it is growing due to the need for sustainable work of the healthcare system, namely the provision of qualified personnel and the availability of personnel, their qualifications and distribution, motivation, working conditions, remuneration, social wellbeing, financially, technical and technological support of the labor process determine the appropriate level of medical care to the population. It is noted that the implementation of effective staffing in the healthcare system is an important tool for reforming the medical sphere. It was established that the quality and availability of medical care for the population of the country depends on the level of provision of health care facilities with medical workers and their professional level.
Analysis of the state of human resources in the healthcare sector of Ukraine during the reform period
Keywords: кадрове забезпечення; providing staff; охорона здоров’я; health care; медична допомога; medical assistance; мережа лікувальних закладів; network of medical institutions; лікарські кадри; medical staff; атестація лікарів; attestation of doctors