Донація крові у ветеринарній практиці - Лосєва, Єлизавета Олександрівна; Losieva, Ielyzaveta; Locіeva, Y. O.; Losieva, Ye.; Ланцова, Т. С.; Lantsova, T. S.; Лосєва, К.; Losieva, K. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Переливання крові – серйозна операція з трансплантації живої тканини від донора реципієнту. Цей метод лікування широко поширений в клінічній ветеринарній практиці лікарями різних спеціальностей. Гемотрансфузію застосовують, з метою кровозаміни, покращення гемодинаміки, збільшення об’єму циркулюючої крові, збільшення хвилинного об’єму серця тощо. Після взяття крові, у донора активуються процеси гемопоезу, проте для стимуляції цього процесу та покращення загального стану донора існує необхідність використання безпечних протекторних засобів, особливо як що мова йде по «почесних» донорів. Серед сполук природного походження виділяють групу біологічно активних речовин гумінової природи. До таких добавок відноситься “Гумілід”. Незважаючи на велику кількість досліджень, пов’язаних з визначенням лікувально-профілактичних ефектів гуміліду у тварин, дані щодо впливу цього препарату на загальний фізіологічний стан та безпосередньо активність гемопоезу котів на тлі донації потребують детального вивчення. Найбільш виражені зміни, на тлі використання гуміліду встановлені відносно кількості еритроцитів і рівню гемоглобіну. Гумілід позитивно стимулює гемопоез, що вказує на можливість використання його для тварин донорів при гемотрансфузії, з метою збереження їх здоров'я, покращення загального стану після донації та продовження донорської функції тварин. Perelyvannia krovi – seriozna operatsiia z transplantatsii zhyvoi tkanyny vid donora retsypiientu. Tsei metod likuvannia shyroko poshyrenyi v klinichnii veterynarnii praktytsi likariamy riznykh spetsialnostei. Hemotransfuziiu zastosovuiut, z metoiu krovozaminy, pokrashchennia hemodynamiky, zbilshennia obiemu tsyrkuliuiuchoi krovi, zbilshennia khvylynnoho obiemu sertsia toshcho. Pislia vziattia krovi, u donora aktyvuiutsia protsesy hemopoezu, prote dlia stymuliatsii tsoho protsesu ta pokrashchennia zahalnoho stanu donora isnuie neobkhidnist vykorystannia bezpechnykh protektornykh zasobiv, osoblyvo yak shcho mova yde po «pochesnykh» donoriv. Sered spoluk pryrodnoho pokhodzhennia vydiliaiut hrupu biolohichno aktyvnykh rechovyn huminovoi pryrody. Do takykh dobavok vidnosytsia “Humilid”. Nezvazhaiuchy na velyku kilkist doslidzhen, poviazanykh z vyznachenniam likuvalno-profilaktychnykh efektiv humilidu u tvaryn, dani shchodo vplyvu tsoho preparatu na zahalnyi fiziolohichnyi stan ta bezposeredno aktyvnist hemopoezu kotiv na tli donatsii potrebuiut detalnoho vyvchennia. Naibilsh vyrazheni zminy, na tli vykorystannia humilidu vstanovleni vidnosno kilkosti erytrotsytiv i rivniu hemohlobinu. Humilid pozytyvno stymuliuie hemopoez, shcho vkazuie na mozhlyvist vykorystannia yoho dlia tvaryn donoriv pry hemotransfuzii, z metoiu zberezhennia yikh zdorovia, pokrashchennia zahalnoho stanu pislia donatsii ta prodovzhennia donorskoi funktsii tvaryn.
Donatsiia krovi u veterynarnii praktytsi
Keywords: біологічно-активна добавка “Гумілід”; biologically active supplement “Humilid”; коти донори крові; blood donor cats; донація; donation