Дослідження процесів гідратації в системі CaO-Al2O3-SO3-H2O - Дерев’янко, Віктор Миколайович; Derevianko, Victor; Кондратьєва, Наталія Вікторівна; Kondratieva, Natalia; Гришко, Ганна Миколаївна; Hryshko, Hanna (ОДАБА, 2023)
По вибраній методиці досліджень відбувалася модифікація напівводяного гіпсу глиноземистим цементом. Експериментальним шляхом встановлено оптимальну кількість модифікатора – 70% глиноземистого цементу, яка необхідна для підвищення фізико-механічних властивостей, а також формування необхідного мінералогічного складу модифікованого в’яжучого. При гідратації модифікованих в’яжучих речовин на основі глиноземистого цементу та гіпсу відбувається утворення етрингіта, який дав можливість сформувати необхідну структуру та основні фізико-механічні властивості. According to the selected research methodology, semi-aqueous gypsum was modified with alumina cement. The optimal amount of the modifier - 70% of alumina cement, which is necessary to increase the physical and mechanical properties, as well as the formation of the necessary mineralogical composition of the modified binder, was determined experimentally. During the hydration of modified binders based on alumina cement and gypsum, the formation of ettringite occurs, which made it possible to form the necessary structure and basic physical and mechanical properties.
Study of hydration processes in the CaO-Al2O3-SO3-H2O system
Keywords: наносистеми; nanosystems; нанотрубки; nanotubes; гіпсові в'яжучі; gypsum binders; структура; structure; гідратація; hydration; цемент; cement; композит; composite