Удосконалення методики діагностики трихінельозу в свинині в умовах лабораторії кафедри паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Зажарська, Наталія Володимирівна; Zazharska, Nataliia Volodymyrivna (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Трихінельоз – один з найнебезпечніших зоонозів, відомих з шістдесятих років 18 століття, до сих пір залишається одним з поширених гельмінтозів, особливо в дикій природі. Ендемічні осередки трихінельозу спостерігаються і на території України. На м’ясопереробних підприємствах, в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи ринків України дослідження на трихінельоз проводяться методом перетравлення м’язової тканини у штучному шлунковому соці за допомогою набору реактивів ПрАТ «Реагент», виробництво м. Дніпро, ТУ У 24.4-13433137-055-2009. Метою досліджень було вивчення особливостей дослідження свинини на трихінельоз методом переварювання м’язів у штучному шлунковому соці. Trykhineloz – odyn z nainebezpechnishykh zoonoziv, vidomykh z shistdesiatykh rokiv 18 stolittia, do sykh pir zalyshaietsia odnym z poshyrenykh helmintoziv, osoblyvo v dykii pryrodi. Endemichni oseredky trykhinelozu sposterihaiutsia i na terytorii Ukrainy. Na miasopererobnykh pidpryiemstvakh, v laboratoriiakh veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy rynkiv Ukrainy doslidzhennia na trykhineloz provodiatsia metodom peretravlennia miazovoi tkanyny u shtuchnomu shlunkovomu sotsi za dopomohoiu naboru reaktyviv PrAT «Reahent», vyrobnytstvo m. Dnipro, TU U 24.4-13433137-055-2009. Metoiu doslidzhen bulo vyvchennia osoblyvostei doslidzhennia svynyny na trykhineloz metodom perevariuvannia miaziv u shtuchnomu shlunkovomu sotsi.
Udoskonalennia metodyky diahnostyky trykhinelozu v svynyni v umovakh laboratorii kafedry parazytolohii ta veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy Dniprovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu
Keywords: пепсин; pepsin; ветеринарно-санітарна експертиза; veterinary and sanitary examination; свинина; pork; безпечність; safety; якість продукції; product quality; трихінельоз; trichinosis