Sustainable Livestock Production under Heat Stress - Dochkin, Dmytro Oleksiiovych; Дочкін, Дмитро Олексійович (ГО «Молодіжна наукова ліга» ; ТОВ «УКРЛОГОС Груп», 2026)
Climate change intensifies heat stress, making it a key factor limiting the sustainability of livestock production systems. Heat stress disrupts thermoregulation, metabolism, behaviour and immune function, leading to reduced productivity and increased health risks. Sustainable livestock production requires integration of environmental control, biological adaptation and technological innovations, including precision monitoring and artificial intelligence. Such a multi-level approach improves animal resilience, welfare and production efficiency under changing climatic conditions. Кліматичні зміни посилюють тепловий стрес, що стає ключовим фактором обмеження сталості тваринницьких систем. Тепловий стрес порушує терморегуляцію, метаболізм, поведінку та імунні процеси, що призводить до зниження продуктивності і погіршення здоров’я. Стале тваринництво потребує інтеграції управління мікрокліматом, біологічної адаптації та технологічних інновацій, зокрема систем точного моніторингу і штучного інтелекту. Такий багаторівневий підхід підвищує стійкість, добробут і ефективність виробництва в умовах кліматичних змін.
Стале виробництво продукції тваринництва в умовах теплового стресу
Keywords: heat stress; тепловий стрес; sustainable livestock production; стале тваринництво; animal welfare; добробут тварин; climate change; кліматичні зміни; precision livestock farming; точне тваринництво