Забур’яненість ячменю ярого залежно від обробітку ґрунту та удобрення в сівозмінах короткої ротації - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Аleksandr; Шапка, Віктор Петрович; Shapka, Vyktor (Інститут сільського господарства степової зони НААН України, 2016)
Встановлено, що за мілкого дискового та плоскорізного обробітків під ячмінь ярий, у сівозміні короткої ротації забур’яненість посівів зростає у 1,4–2,3 раза. Внесення мінеральних добрив на фоні з післяжнивними рештками попередника підвищує конкурентоспроможність ячменю ярого порівняно з бур’янами за рахунок посилення оптичної щільності посівів. З'ясовано, що за полицевої оранки і чизельного обробітку урожай зерна ячменю практично рівноцінний – 2,69–3,35 та 2,35–3,32 т/га відповідно. На фоні дискового обробітку ґрунту урожайність вирощуваної культури знижується на 0,14–0,48 т/га (5,9–17,8 %) внаслідок підвищення рівня забур’яненості посівів.It was established that for shallow disk and planar treatment for barley, the rotation of the rotation of the crop rotation increases the amount of crop rotation by 1.4-2.3 times. The introduction of mineral fertilizers against the background with postherder residues of the precursor increases the competitiveness of spring barley compared to weeds due to the increase of the optical density of crops. It has been found out that the harvest of barley grain is virtually equivalent to 2,69-3,35 and 2,35-3,32 tons per hectare, respectively, for the plowing and chisel cultivation. In the background of disk cultivation of the soil, the yield of the cultivated crop is reduced by 0.14-0.48 t / ha (5.9-17.8%) due to increased levels of sown boring.
Inflorescence of barley, depending on soil cultivation and fertilization in short rotation crop rotations
Keywords: ячмінь ярий; spring barley; забур’яненість посівів; inflorescence of crops; обробіток ґрунту; cultivation of soil; мінеральні добрива; mineral fertilizers; післяжнивні рештки; post-emergence remnants