Особливості квітникового озеленення вулиць нагорної частини Соборного району міста Дніпро та перспективи його удосконалення - Горбачова, Ірина Сергіївна; Horbachova, Iryna Serhiivna (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Мета роботи: проаналізувати асортимент і стан квітників в озелененні вулиць нагірної частини Соборного району м. Дніпро та надати проектні пропозиції щодо його покращення. Встановлено, що на квітниках досліджуваних вулиць нагірної частини Соборного району м. Дніпро зростає 63 види декоративних рослин, які відносяться до 25 родин. Найбільшим різноманіттям характеризуються гарноквітучі багаторічники – їх 18 видів, а також гарноквітучі однорічники та багаторічники, що в умовах України культивуються як однорічники – 12 видів; бордюрні та килимові багаторічники – 10 видів, ведучі багаторічники – 9 видів. Найбільше видове різноманіття серед дослідних ділянок має вулиця Т. Шевченка (27 видів), а також О. Гончара (25), Севастопольська (23), Феодосіївська та В. Моссаковського (по 22), а найбільш бідний асортимент на вул. П. Гусенка та Л. Лук'яненка (7 і 5 видів відповідно). Найбільше різноманіття декоративних квітникових рослин за індексом Маргалефа визначено на вулиці Олеся Гончара (4,05), найменше – на вул. Гусенка (1,47) та вул. Л. Лук'яненка (1,03). Розрахунки індексу домінування свідчать, що найбільше використаний в озелененні півник бородатий (вул. В. Моссаковського, Севастопольська, П. Гусенка) та лілійник гібридний (вул. І. Паторжинського, Л. Писаржевського). На кожній з чотирьох інших вулиць домінуючі рослини різні. Квіткове озеленення досліджених вулиць представлено клумбами, рабатками, смугами, бордюрами, групами, міксбордерами, пристовбурними квітниками, поодиноко зростаючими півниками, розарієм, масивами та контейнерами. Загальна площа квітників по всім дослідним вулицям близько 1109,36 м2, а типами квітників, що найчастіше зустрічаються по ділянкам є клумби (на 7 вулицях), міксбордери (7), контейнери (6) та смуги (5). Стан квітників на дослідних ділянках різниться та є добрим, задовільним або незадовільним. Зниження декоративності окремих об’єктів відбувається через відсутність цілісної композиції, наявність значного відсотку забур’янення та ущільнення ґрунту, значні прогалини тощо. Meta roboty: proanalizuvaty asortyment i stan kvitnykiv v ozelenenni vulyts nahirnoi chastyny Sobornoho raionu m. Dnipro ta nadaty proektni propozytsii shchodo yoho pokrashchennia. Vstanovleno, shcho na kvitnykakh doslidzhuvanykh vulyts nahirnoi chastyny Sobornoho raionu m. Dnipro zrostaie 63 vydy dekoratyvnykh roslyn, yaki vidnosiatsia do 25 rodyn. Naibilshym riznomanittiam kharakteryzuiutsia harnokvituchi bahatorichnyky – yikh 18 vydiv, a takozh harnokvituchi odnorichnyky ta bahatorichnyky, shcho v umovakh Ukrainy kultyvuiutsia yak odnorichnyky – 12 vydiv; bordiurni ta kylymovi bahatorichnyky – 10 vydiv, veduchi bahatorichnyky – 9 vydiv. Naibilshe vydove riznomanittia sered doslidnykh dilianok maie vulytsia T. Shevchenka (27 vydiv), a takozh O. Honchara (25), Sevastopolska (23), Feodosiivska ta V. Mossakovskoho (po 22), a naibilsh bidnyi asortyment na vul. P. Husenka ta L. Lukianenka (7 i 5 vydiv vidpovidno). Naibilshe riznomanittia dekoratyvnykh kvitnykovykh roslyn za indeksom Marhalefa vyznacheno na vulytsi Olesia Honchara (4,05), naimenshe – na vul. Husenka (1,47) ta vul. L. Lukianenka (1,03). Rozrakhunky indeksu dominuvannia svidchat, shcho naibilshe vykorystanyi v ozelenenni pivnyk borodatyi (vul. V. Mossakovskoho, Sevastopolska, P. Husenka) ta liliinyk hibrydnyi (vul. I. Patorzhynskoho, L. Pysarzhevskoho). Na kozhnii z chotyrokh inshykh vulyts dominuiuchi roslyny rizni. Kvitkove ozelenennia doslidzhenykh vulyts predstavleno klumbamy, rabatkamy, smuhamy, bordiuramy, hrupamy, miksborderamy, prystovburnymy kvitnykamy, poodynoko zrostaiuchymy pivnykamy, rozariiem, masyvamy ta konteineramy. Zahalna ploshcha kvitnykiv po vsim doslidnym vulytsiam blyzko 1109,36 m2, a typamy kvitnykiv, shcho naichastishe zustrichaiutsia po diliankam ye klumby (na 7 vulytsiakh), miksbordery (7), konteinery (6) ta smuhy (5). Stan kvitnykiv na doslidnykh diliankakh riznytsia ta ye dobrym, zadovilnym abo nezadovilnym. Znyzhennia dekoratyvnosti okremykh obiektiv vidbuvaietsia cherez vidsutnist tsilisnoi kompozytsii, naiavnist znachnoho vidsotku zaburianennia ta ushchilnennia gruntu, znachni prohalyny toshcho.
Osoblyvosti kvitnykovoho ozelenennia vulyts nahornoi chastyny Sobornoho raionu mista Dnipro ta perspektyvy yoho udoskonalennia
Keywords: нагірна частина Соборного району м. Дніпро; nahirna chastyna Sobornoho raionu m. Dnipro; квітникові рослини; kvitnykovi roslyny; асортимент; asortyment; типи квітників; typy kvitnykiv; стан квітників; stan kvitnykiv; проектні рішення; proektni rishennia