Модернізація технологічного процесу видалення безпідстилкового гною на молочно-товарній фермі - Яковенко, Олександр Петрович; Yakovenko, Oleksandr Petrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
У першому розділі проаналізовано технології безпідстилкового утримання ВРХ, системи видалення рідкого гною та конструкції насосів, які застосовуються у тваринництві. У другому розділі наведено вихідні дані для ферми ВРХ, обґрунтовано технологічну схему процесу видалення гною та визначено основні технічні й технологічні параметри лінії. У третьому розділі розроблено конструктивне удосконалення насоса, проаналізовано роботу установки для перекачування гною та виконано розрахунок її параметрів. У четвертому розділі розглянуто вимоги охорони праці під час видалення рідкого гною та експлуатації насосної установки. У п’ятому розділі виконано техніко-економічну оцінку запропонованого рішення з порівнянням базового й удосконаленого варіантів. U pershomu rozdili proanalizovano tekhnolohii bezpidstylkovoho utrymannia VRKh, systemy vydalennia ridkoho hnoiu ta konstruktsii nasosiv, yaki zastosovuiutsia u tvarynnytstvi. U druhomu rozdili navedeno vykhidni dani dlia fermy VRKh, obgruntovano tekhnolohichnu skhemu protsesu vydalennia hnoiu ta vyznacheno osnovni tekhnichni y tekhnolohichni parametry linii. U tretomu rozdili rozrobleno konstruktyvne udoskonalennia nasosa, proanalizovano robotu ustanovky dlia perekachuvannia hnoiu ta vykonano rozrakhunok yii parametriv. U chetvertomu rozdili rozghlianuto vymohy okhorony pratsi pid chas vydalennia ridkoho hnoiu ta ekspluatatsii nasosnoi ustanovky. U piatomu rozdili vykonano tekhniko-ekonomichnu otsinku zaproponovanoho rishennia z porivnianniam bazovoho y udoskonalenoho variantiv.
Modernizatsiia tekhnolohichnoho protsesu vydalennia bezpidstylkovoho hnoiu na molochno-tovarnii fermi
Keywords: безпідстилковий гній; bezpidstylkovyi hnii; молочно-товарна ферма; molochno-tovarna ferma; видалення гною; vydalennia hnoiu; велика рогата худоба; velyka rohata khudoba; рідкий гній; ridkyi hnii; робоче колесо; roboche koleso