Забезпечення стійкості територіальних громад в умовах дії правового режиму воєнного стану - Кірічук, Аліна Олегівна; Kirichuk, Alina (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – суспільні відносини у сфері публічного управління, спрямовані на забезпечення стійкості територіальних громад в умовах дії правового режиму воєнного стану. Предмет дослідження – теоретико-методологічні, організаційно-управлінські та інституційно-правові механізми забезпечення стійкості територіальних громад в умовах кризових викликів і воєнного стану. Метою роботи є теоретичне обґрунтування сутності, структури та чинників стійкості територіальних громад, аналіз сучасного стану їх функціонування в умовах воєнного стану та розроблення практичних рекомендацій щодо вдосконалення механізмів забезпечення їх життєздатності, адаптивності та розвитку. Obiekt doslidzhennia – suspilni vidnosyny u sferi publichnoho upravlinnia, spriamovani na zabezpechennia stiikosti terytorialnykh hromad v umovakh dii pravovoho rezhymu voiennoho stanu. Predmet doslidzhennia – teoretyko-metodolohichni, orhanizatsiino-upravlinski ta instytutsiino-pravovi mekhanizmy zabezpechennia stiikosti terytorialnykh hromad v umovakh kryzovykh vyklykiv i voiennoho stanu. Metoiu roboty ye teoretychne obgruntuvannia sutnosti, struktury ta chynnykiv stiikosti terytorialnykh hromad, analiz suchasnoho stanu yikh funktsionuvannia v umovakh voiennoho stanu ta rozroblennia praktychnykh rekomendatsii shchodo vdoskonalennia mekhanizmiv zabezpechennia yikh zhyttiezdatnosti, adaptyvnosti ta rozvytku.
Zabezpechennia stiikosti terytorialnykh hromad v umovakh dii pravovoho rezhymu voiennoho stanu
Keywords: територіальні громади; territorial communities; стійкість; resilience; воєнний стан; martial law; публічне управління; public administration; інституційна спроможність; institutional capacity; кризове управління; crisis management; відновлення; recovery; місцеве самоврядування; local self-government