Порівняльний аналіз таксономічного складу іхтіофауни прибережних ділянок водойм природного заповідника «Дніпровсько-Орільський» - Бородай, Юрій Володимирович; Borodai, Yurii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Мета роботи полягає у порівняльному аналізі таксономічного складу іхтіофауни прибережних ділянок водойм природного заповідника «Дніпровсько-Орільський» та оцінці екологічного стану цих біотопів на основі кількісних показників видового різноманіття. Для досягнення поставленої мети були сформульовані такі завдання: • провести аналіз літературних джерел щодо структури та динаміки іхтіофауни природно-заповідних територій України та світу; • охарактеризувати природні умови, гідрологічні особливості та біотопічне різноманіття водойм природного заповідника «Дніпровсько-Орільський»; • визначити видовий склад і таксономічну структуру іхтіофауни досліджуваних прибережних ділянок; • здійснити порівняльний аналіз іхтіоценозів за допомогою індексів Шеннона, Сімпсона та Серенсена; • встановити наявність видів, занесених до Червоної книги України, Бернської конвенції та Рамсарського списку; • сформулювати рекомендації щодо збереження рибного населення і підвищення ефективності екологічного моніторингу в межах заповідних водойм. Дипломна робота викладена на 67 сторінках, містить 4 таблиці, проілюстрована 11 рисунками, складається з наступних розділів: анотація, вступ, огляд друкованих видань, матеріали та методи досліджень, результати проведених досліджень, охорона праці, висновки, рекомендації список літератури, який включає 83 джерела.  Meta roboty poliahaie u porivnialnomu analizi taksonomichnoho skladu ikhtiofauny pryberezhnykh dilianok vodoim pryrodnoho zapovidnyka «Dniprovsko-Orilskyi» ta otsintsi ekolohichnoho stanu tsykh biotopiv na osnovi kilkisnykh pokaznykiv vydovoho riznomanittia. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety buly sformulovani taki zavdannia: • provesty analiz literaturnykh dzherel shchodo struktury ta dynamiky ikhtiofauny pryrodno-zapovidnykh terytorii Ukrainy ta svitu; • okharakteryzuvaty pryrodni umovy, hidrolohichni osoblyvosti ta biotopichne riznomanittia vodoim pryrodnoho zapovidnyka «Dniprovsko-Orilskyi»; • vyznachyty vydovyi sklad i taksonomichnu strukturu ikhtiofauny doslidzhuvanykh pryberezhnykh dilianok; • zdiisnyty porivnialnyi analiz ikhtiotsenoziv za dopomohoiu indeksiv Shennona, Simpsona ta Serensena; • vstanovyty naiavnist vydiv, zanesenykh do Chervonoi knyhy Ukrainy, Bernskoi konventsii ta Ramsarskoho spysku; • sformuliuvaty rekomendatsii shchodo zberezhennia rybnoho naselennia i pidvyshchennia efektyvnosti ekolohichnoho monitorynhu v mezhakh zapovidnykh vodoim. Dyplomna robota vykladena na 67 storinkakh, mistyt 4 tablytsi, proiliustrovana 11 rysunkamy, skladaietsia z nastupnykh rozdiliv: anotatsiia, vstup, ohliad drukovanykh vydan, materialy ta metody doslidzhen, rezultaty provedenykh doslidzhen, okhorona pratsi, vysnovky, rekomendatsii spysok literatury, yakyi vkliuchaie 83 dzherela.
Porivnialnyi analiz taksonomichnoho skladu ikhtiofauny pryberezhnykh dilianok vodoim pryrodnoho zapovidnyka «Dniprovsko-Orilskyi»
Keywords: природний заповідник «Дніпровсько-Орільський»; pryrodnyi zapovidnyk «Dniprovsko-Orilskyi»; іхтіофауна о. Кам’янистий; ikhtiofauna o. Kamianystyi; іхтіологічні дослідження на природо-охоронних об’єктах; ikhtiolohichni doslidzhennia na pryrodo-okhoronnykh obiektakh; діяльность природного заповідника «Дніпровсько-Орільський»; diialnost pryrodnoho zapovidnyka «Dniprovsko-Orilskyi»; значення іхтіологічних досліджень на природо-охоронних об’єктах; znachennia ikhtiolohichnykh doslidzhen na pryrodo-okhoronnykh obiektakh