Крупноплідність у собак : діагностика та ефективність надання родопомочі - Величко, В. А.; Velychko, V. A.; М’якинніков, О. Д.; Miakynnikov, O. D.; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; et al. (International Science Group, 2025)
У роботі розглянуто проблему дистоції у собак, спричиненої крупноплідністю, яка становить загрозу для життя матері та новонароджених цуценят. Представлено діагностичні підходи, включаючи клінічне обстеження, ультразвукову та рентгенологічну діагностику, що дозволяють оцінити кількість, положення і розміри плодів. Описано методи рододопомоги, зокрема акушерські маніпуляції та кесарів розтин, які застосовуються залежно від стану роділлі та ризику ускладнень. Підкреслено важливість своєчасного ветеринарного втручання та правильно підібраної анестезії для зниження смертності плодів і покращення результатів родів. U roboti rozghlianuto problemu dystotsii u sobak, sprychynenoi krupnoplidnistiu, yaka stanovyt zahrozu dlia zhyttia materi ta novonarodzhenykh tsutseniat. Predstavleno diahnostychni pidkhody, vkliuchaiuchy klinichne obstezhennia, ultrazvukovu ta renthenolohichnu diahnostyku, shcho dozvoliaiut otsinyty kilkist, polozhennia i rozmiry plodiv. Opysano metody rododopomohy, zokrema akusherski manipuliatsii ta kesariv roztyn, yaki zastosovuiutsia zalezhno vid stanu rodilli ta ryzyku uskladnen. Pidkresleno vazhlyvist svoiechasnoho veterynarnoho vtruchannia ta pravylno pidibranoi anestezii dlia znyzhennia smertnosti plodiv i pokrashchennia rezultativ rodiv.
Krupnoplidnist u sobak : diahnostyka ta efektyvnist nadannia rodopomochi
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: рододопомога; rododopomoha; крупноплідність; krupnoplidnist; дистоція у собак; dystotsiia u sobak; діагностика; diahnostyka