Моделі та механізми формування системи управління конкурентоспроможністю підприємства - Ільченко, Тетяна Вікторівна; Ilchenko, Tetiana (Мукачівський державний університет, 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення ефективних моделей та механізмів формування сучасної системи управління конкурентоспроможністю підприємства. Визначено об’єкти управління конкурентоспроможністю підприємства. Проаналізовано та систематизовано рівні забезпечення конкурентоспроможності підприємства. Досліджено та обгрунтовано основні моделі управління конкурентоспроможністю підприємства. Охарактеризовані механізми та інструменти ефективного управління конкурентоспроможністю підприємства. Окреслено резерви підвищення конкурентоспроможності підприємства. Встановлено, що використання в управлінні конкурентоспроможністю інноваційних методів та інструментів, таких як: інноваційний маркетинг, цифрові технології, аналітика даних є запорукою здобуття стійкого іміджу підприємства на ринку. The article is devoted to the topical issues of defining effective models and mechanisms for the formation of a modern enterprise competitiveness management system. The objects of enterprise competitiveness management are defined. The levels of ensuring the competitiveness of the enterprise were analyzed and systematized. The main models of enterprise competitiveness management have been studied and substantiated. The mechanisms and tools of effective management of the competitiveness of the enterprise are characterized. Reserves for increasing the competitiveness of the enterprise are outlined. It has been established that the use of innovative methods and tools in competitiveness management, such as: innovative marketing, digital technologies, data analytics, is the key to obtaining a sustainable image of the enterprise on the market.
Models and mechanisms of the formation of the competitiveness management system of the enterprise
Keywords: конкурентоспроможність; competitiveness; управління конкурентоспроможністю підприємства; management of enterprise competitiveness; система стратегічного планування; strategic planning system; система управління якістю; quality management system; інноваційний маркетинг; innovative marketing; цифровізація; digitization