Сучасні виклики в процесі формування стійкості фінансових результатів підприємства в умовах війни - Халатур, Світлана Миколаївна; Khalatur, Svitlana; Сірко, Анна Юріївна; Sirko, Anna; Правило, Ольга; Pravylo, Olha (Чорноморський національний університет імені Петра Могили, ТОВ `ДКС Центр`, 2024)
Стаття відображає процес формування стійкості фінансових результатів підприємств країни в умовах війни. Також авторами розкрито сутність економічної категорії "фінансові результати" за різни-ми теоретичними і практичними підходами провідних науковців. Визначено фактори, що впливають на фінансові результати підприємств, проведено їх диференціацію та оцінено ступінь впливу. Сучасні виклики у процесі стійкого формування фінансових результатів підприємств пов'язані зрізними внутрішніми та зовнішніми факторами, які впливають на стабільність їх діяльності. Задля успішного подолання цих викликів необхідно розробляти стратегії управління ризиками, оптимізації витрат, залучення нових джерел доходу та інновацій. Такий підхід дозволить зберегти фінансову стабільність у довгостроковій перспективі. Запропоновано інтегрований механізм стійкого формування фінансових результатів підприємств, а також проведено детальний аналіз його складових елементів. Інтегрований механізм стійкого формування фінансових результатів підприємств має враховувати специфічні виклики та загрози, з якими стикаються компанії під час військових конфліктів. Цей механізм повинен бути гнучким і адаптивним, щоб забезпечити фінансову стабільність та стійкий розвиток навіть у надзвичайних умовах. Основні компоненти такого механізму можуть включати наступні елементи: антикризове фінансове управління, мобільність та диверсифікація, інноваційні фінансові інструменти, логістичні адаптації, управління людським капіталом, стратегічне планування та управління ризиками, підтримка з боку держави та міжнародних організацій, комунікації та довіра. Інтегрований механізм стійкого формування фінансових результатів в умовах війни має бути комплексним та зосередженим на гнучкості й адаптивності. Важливо враховувати як фінансові, так і операційні аспекти управління, а також працювати над мінімізацією ризиків. Такий підхід дозволить підприємству не тільки вижити, але й зберегти свою конкурентоспроможність в умовах кризи. The article reflects the process of forming the stability of the financial results of the country's enterprisesin wartime conditions. The authors also revealed the essence of the economic category "financial results"according to various theoretical and practical approaches of leading scientists. Factors affecting thefinancial results of enterprises were identified, their differentiation was carried out and the degree ofinfluence was assessed. Modern challenges in the process of sustainable formation of financial resultsof enterprises are related to various internal and external factors that affect the stability of their activities.In order to successfully overcome these challenges, it is necessary to develop strategies for riskmanagement, cost optimization, attracting new sources of income and innovation. This approach willallow maintaining financial stability in the long term. An integrated mechanism for sustainable formationof financial results of enterprises is proposed, as well as a detailed analysis of its constituent elements iscarried out. An integrated mechanism for the sustainable formation of financial results of enterprisesshould take into account the specific challenges and threats faced by companies during military conflicts.This mechanism must be flexible and adaptive to ensure financial stability and sustainable developmenteven in extraordinary circumstances. The main components of such a mechanism may include thefollowing elements: anti-crisis financial management, mobility and diversification, innovative financialinstruments, logistical adaptations, human capital management, strategic planning and risk management,support from the state and international organizations, communications and trust. An integratedmechanism for sustainable formation of financial results in the conditions of war should be comprehensiveand focused on flexibility and adaptability. It is important to consider both financial and operational aspectsof management, as well as work on minimizing risks. Such an approach will allow the enterprise not onlyto survive, but also to maintain its competitiveness in crisis conditio.
Modern challenges in the process of f orming the stability of the com pany's financial results in the conditions of war
Keywords: фінансові результати; financial results; фінансова стійкість; financial stability; фінансові ресурси; financial resources; військовий стан; military status