Клінічний випадок шкіряної васкулопатії у собаки - Тішкіна, Наталія Миколаївна; Tishkina, Natalіia; Tishkina, Natalya; Tishkina, N.; Tishkina, N. N.; Tishkina, N. M.; Кацемба, Н. В.; Katsemba, N. V.; Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; et al. (Одеський ДАУ, 2023)
Вивчили клінічний випадок захворювання самки 3-х років породи цвергпінчер на шкірний васкуліт, який супроводжується змінами в судинах шкіри. На тулубі тварини виявляли «хвилеподібні» різного діаметру ураження шкіри. Ділянки були набряклі, почервонілі з наявною алопецією та лущенням, пустули, місцями виразки. Для постановки діагнозу проводили повне клінічне дослідження тварини та дослідження крові. Для підтвердження васкуліту та визначення його типу проводили біопсію шкіри з ураженої ділянки спининаступною фіксацію у 10%-му розчині нейтрального формаліну. Виготовлення гістологічних зрізів біоптату шкіри та їх забарвлення гематоксилін -еозином проводили за загальноприйнятими методиками Для лікування використовували перорально пентоксилін у дозі 15 мг / 1 кг двічі на день протягом місяця з преднізолоном (1 мг / 1 кг), з послідуючим переглядом дози лікування. Лікування було тривалим. Загоєння уражених ділянок спостерігали на десятий день після початку лікування. Появу нової шерсті відмічали через три тижні, а повне відновлення шерстного покриву протягом трьох місяців. We studied a clinical case of a 3-year-old female Miniature Pinscher dog with cutaneous vasculitis, which is accompanied by changes in the skin vessels. On the body of the animal, “wave-shaped” skin lesions of various diameters were found. The areas were swollen, reddened with alopecia and peeling, pustules, and ulcers in places. To make a diagnosis, a complete clinical examination of the animal and blood tests were performed. To confirm vasculitis and determine its type, a skin biopsy was performed from the affected area of the back followed by fixation in a 10% neutral formalin solution. Histological sections of the skin biopsy and their staining with hematoxylin-eosin were prepared according to generally accepted methods. For treatment, pentoxifylline was used orally at a dose of 15 mg / 1 kg twice a day for a month with prednisolone (1 mg / 1 kg), with subsequent revision of the treatment dose. The treatment was long-term. Healing of the affected areas was observed on the tenth day after the start of treatment. The appearance of new hair was noted after three weeks, and full restoration of the hair coat within three months.
Klinichnyi vypadok shkirianoi vaskulopatii u sobaky
Тішкіна Наталія Миколаївна http://orcid.org/0000-0003-2662-5327 Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224 Сапронова Валентина Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-0063-5773
Keywords: лікування; treatment; собака; dog; шкіра; skin; патологія судин; vascular pathology; діагностика; diagnostics