Аналіз кредитного портфеля комерційних банків України в сучасних умовах - Бровко, Лариса Іванівна; Brovko, Larysa; Сорока, Юлія Вадимівна; Soroka, Yulia; Бровко, Єлизавета Іванівна; Brovko, Yelyzaveta (Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості України, 2018)
Кредитування є найважливішим напрямом здійснюваних банком активних операцій, бо кредитний портфель становить здебільшого від третини до половини всіх активів банку. У структурі балансу банку кредитний портфель розглядається як єдине ціле та складова частина активів банку, що має свій рівень дохідності та ризику. Тому для успішного кредитування — забезпечення повернення наданих позичок та підвищення дохідності кредитних операцій, банки повинні впровадити ефективну та гнучку систему управління кредитним портфелем. Досягнути ж цього можна за допомогою вивчення теоретичних і практичних питань щодо підходів та процесу управління кредитним портфелем комерційного банку. У роботі було розглянуто теоретичні основи управління кредитним портфелем, зокрема уточнено сутність поняття "кредитний портфель банку" та його роль, враховуючи сучасні ринкові умови, розглянуто підходи до управління кредитним портфелем. Визначено послідовні етапи процесу управління кредитним портфелем комерційного банку. Було досліджено сутність, функції та етапи розробки кредитної політики банку. Зазначено, що кредитний портфель банку не є простою сумою наданих позичок, а виступає структурованим портфелем активів, що піддається оцінці, сегментації, класифікації та управлінню. Проаналізували сучасний стан кредитних портфелів комерційних банків України та визначили фактори, що на них впливають, також було досліджено динаміку кількості банків в Україні за період 2013-2017 роки. Обґрунтовано прийоми та заходи захисту від кредитного ризику, які дають змогу мінімізувати можливі втрати комерційних банків. Визначили напрями вдосконалення управління кредитним портфелем комерційних банків на основі аналізу сучасного стану банківського кредитування в Україні. Lending is the most important area of active operations carried out by the bank, since the loan portfolio mainly accounts for between a third and a half of all bank assets. In the structure of the bank's balance sheet, the loan portfolio is considered as a whole and a component of assets of the bank, it has its own level of profitability and risk. Therefore, for successful lending — ensuring the repayment of loans provided and increasing the profitability of lending operations, banks must implement an effective and flexible system of loan portfolio management. This can be achieved by studying the theoretical and practical issues of approaches and the process of managing the loan portfolio of a commercial bank. The paper reviewed the theoretical foundations of credit portfolio management, in particular, clarified the essence of the concept of a bank's loan portfolio and its role, taking into account current market conditions, considered approaches to managing a loan portfolio. The successive stages of the process of managing a credit bank's commercial portfolio were determined. Functions and stages of the development of the credit policy of the bank. It was noted that the loan portfolio of the bank is not a simple sum of granted loans, but rather structurers. This portfolio of assets is subject to assessment, segmentation, classification and management. The current state of the loan portfolios of commercial banks in Ukraine has been analyzed and the factors affecting them have been determined, and the dynamics of the number of banks in Ukraine for the period 2013-2017 has been studied. Credit risk to minimize potential losses of commercial banks. Defined ways to improve the management of the loan portfolio of commercial banks based on an analysis of modern state of bank lending in Ukraine.
Analysis of the loan portfolio of Ukrainian commercial banks in modern conditions
Keywords: банківська діяльність; anking; кредитна діяльність; lending; кредитний портфель комерційного банку; credit portfolio of a commercial bank; ризик; risks