Вплив засобів для гігієни вим’я на санітарні показники молока - Зажарська, Надія Миколаївна; Zazharska, Nadiia; Zazharska, N. M.; Zazharska, N.; Zazhars’ka, N. M.; Zazharskaya, N. N.; Zazharskaya, N.; Zazharska, N. N.; Оріщук, Оксана Сергіївна; Orishchuk, O. S.; Orishchuk, O.; Orishchuk, Oksana; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
З членством у Світовій Організації Торгівля в Україні зросла відповідальність за дотримання високої якості продукції, зокрема молока та молочних продуктів, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, оскільки молоко є важливим продуктом харчування людей. Однак воно залишається цінним і цілющим лише тоді, коли воно якісно та безпечно у санітарному відношенні та відповідає вимогам державного стандарту. Існують засоби для підвищення санітарної якості молока та продуктивності кіз. Більшість мазей і кремів мають протимікробну дію, розм'якшують епідерміс, лікують тріщини та різного роду подразнення, утворюючи захисну плівку, але негативною стороною використання таких мазей є те, що при доїнні частинки цієї плівки потрапляють у молоко. Також існує проблема незручності у застосуванні: до складу мазей входить вазелінове або ланолінове масло, завдяки якому мазь має жирну консистенцію, що провокує налипання на вим'я вовни, бруду та інших небажаних агентів. На додаток до цього процес доїння стає незручним. Використання гомеопатичних препаратів має істотну перевагу перед іншими засобами для обробки вимені кіз, а саме: не надає молоку специфічного присмаку або неприємного запаху, показники молока залишаються в нормі. Але іноді вплив цих препаратів на органолептичні, санітарно-гігієнічні та біохімічні показники молока до кінця не вивчений. Z chlenstvom u Svitovii Orhanizatsii Torhivlia v Ukraini zrosla vidpovidalnist za dotrymannia vysokoi yakosti produktsii, zokrema moloka ta molochnykh produktiv, yak na vnutrishnomu, tak i na zovnishnomu rynkakh, oskilky moloko ye vazhlyvym produktom kharchuvannia liudei. Odnak vono zalyshaietsia tsinnym i tsiliushchym lyshe todi, koly vono yakisno ta bezpechno u sanitarnomu vidnoshenni ta vidpovidaie vymoham derzhavnoho standartu. Isnuiut zasoby dlia pidvyshchennia sanitarnoi yakosti moloka ta produktyvnosti kiz. Bilshist mazei i kremiv maiut protymikrobnu diiu, rozmiakshuiut epidermis, likuiut trishchyny ta riznoho rodu podraznennia, utvoriuiuchy zakhysnu plivku, ale nehatyvnoiu storonoiu vykorystannia takykh mazei ye te, shcho pry doinni chastynky tsiiei plivky potrapliaiut u moloko. Takozh isnuie problema nezruchnosti u zastosuvanni: do skladu mazei vkhodyt vazelinove abo lanolinove maslo, zavdiaky yakomu maz maie zhyrnu konsystentsiiu, shcho provokuie nalypannia na vymia vovny, brudu ta inshykh nebazhanykh ahentiv. Na dodatok do tsoho protses doinnia staie nezruchnym. Vykorystannia homeopatychnykh preparativ maie istotnu perevahu pered inshymy zasobamy dlia obrobky vymeni kiz, a same: ne nadaie moloku spetsyfichnoho prysmaku abo nepryiemnoho zapakhu, pokaznyky moloka zalyshaiutsia v normi. Ale inodi vplyv tsykh preparativ na orhanoleptychni, sanitarno-hihiienichni ta biokhimichni pokaznyky moloka do kintsia ne vyvchenyi.
Vplyv zasobiv dlia hihiieny vymia na sanitarni pokaznyky moloka
Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440 Оріщук Оксана Сергіївна https://orcid.org/0000-0002-6140-870х
Keywords: санітарні показники молока; sanitarni pokaznyky moloka; обробка вимені; obrobka vymeni; якісні показники молока; yakisni pokaznyky moloka