Теренові біогеоценози, сформовані в умовах природних байрачних лісів, та їх еколого-мікроморфологічні, фізико-хімічні особливості - Булейко, Алла Андріївна; Buleyko, A. A. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Захист порушених земель здійснюється системою заходів з охорони чорноземних ґрунтів, у першу чергу створенням полезахисних лісових насаджень. Доведено, що взаємодія лісових фітоценозів з чорноземними ґрунтами оптимізує навколишнє середовище, обмежує, а часто й припиняє вплив східних сухих вітрів, перетворює поверхневий стік води в глибинний. Дослідження еколого-мікроморфологічних особливостей, водоміцності та впливу теренових фітоценозів на формування едафотопів в умовах степової зони України становить значущий науково-практичний інтерес. Виявлено характер взаємодії теренових фітоценозів з ґрунтами, який дозволяє розробити наукові рекомендації для їх використання лісовими господарствами при створенні полезахисних лісових насаджень та лісових масивів у Степу. Визначено позитивний вплив теренових біогеоценозів на макро- і мікроморфологічну будову ґрунту. Біогеоценози терну в умовах Південного сходу степової зони України утворюють фітогенні потускули, що додатково забезпечуються водою. Еколого-мікроморфологічні дослідження та аналіз водоміцності едафотопів терникових біогеоценозів, сформованих у цій зоні, дозволили встановити фізико-хімічні характеристики ґрунтів терникових біогеоценозів. Доведено, що фітоценози терну значно покращують лісорослинні умови едафотопів і виступають як попередні угруповання для подальшого заліснення. Знищення теренових біогеоценозів, унікальних оазисів степової зони, неприпустимо. В особливих випадках рекомендується не допускати руйнування степів на заповідних територіях з тереновими угрупованнями, щоб зберегти історичні пам’ятки степових цілин. У цьому випадку вважаємо можливим ізоляцію теренових експансій виключно з метою моніторингових досліджень. Запропонована охорона теренових біогеоценозів як пам’яток та позитивних факторів у формуванні полезахисних багатофункціональних штучних насаджень у зоні Степу. Доцільним буде створення стійких і довговічних, з позитивними середовищеперетворюючими властивостями лісових біогеоценозів, їх охорона та раціональне використання в галузі лісової екології, біогеоценології та охорони природи для організації лісоаграрних ландшафтних комплексів. Результати проведених досліджень стануть до нагоди лісовому господарству при конструкції лісових культурбіогеоценозів у різних кліматичних зонах України. The protection of disturbed lands is carried out by a system of measures for the сonservation of chernozem soils, in the first place through the creation of field protective forest plantations. As proved by theory and practice, the interaction of forest phytocenoses with chernozem soils optimizes the environment, limits and often stops the influence of eastern dry winds, turns the surface water runoff into deep. The research of ecological and micromorpho-logical features, water-resistance and the influence of black thorn phytocenoses on the formation of edaphotopes in the conditions of Steppe zone of Ukraine is of considerable scientific and practical interest. The character of interaction of black thorn phytocenoses with soils is revealed, which allows to develop scientific recommendations for their use by forestries at creation of field protective forest plantations and wood massifs in Steppe. The positive influence of black thorn biogeocenoses on the macro- and micro morphological structure of the soil has been established. Biogeocenoses of black thorns in the conditions of the South-East Steppe zone of Ukraine form phytogenic foci of groundwater feeding (pots) and that are additionally supplied with water. Ecological and micro morphological research and analysis of water-resistance of edaphotopes of black thorn biogeocenoses formed in this zone allowed to establish physicochemical characteristics of soils of black thorn biogeocenoses. It is proved that the phytocenoses of black thorns significantly improve the forest vegetation conditions of edaphotopes and act as preliminary communities for further reforestation. Destruction of black thorn biogeocenoses, these unique oases of the Steppe zone, is unacceptable. In special cases, it is recommended to prevent the destruction of steppes in forbidden areas with black thorn communities, in order to preserve the historical monuments of steppe virgin lands. In this case, we consider it possible to isolate the black thorn expansions solely for the purpose of monitoring investigations. The necessity of protection of black thorn biogeocenoses as monuments and positive factors in the formation of
Black thorn Biogeocenoses of Natural Wooded Ravine Forests and Their Ecologo-Micromorphological, Physico-Chemical Features
Keywords: мікроморфологія; micromorphology; водоміцність; water-resistance; агрегатний склад; aggregate composition; гумони; humins; фітоценози терну; phytocenoses of black thorns