Технологія вирощування та тренінгу коней верхових та напівкровних порід в комунальному позашкільному закладі «Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа з кінного спорту» Дніпровської міської ради - Дьяконова, Олександра Дмитрівна; Diakonova, Oleksandra Dmytrivna (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Система підготовки коней у господарстві спрямована на розвиток рухових якостей, дисциплінованості та адаптації до спортивних навантажень. При вирощуванні коней встановлено найбільш інтенсивний приріст маси у перші 12 місяців життя: вона збільшується більш ніж у 7 разів. В два роки коні верхових порід вже важать 450 кг, а напівкровні 550 кг. Найвищі коні в школі – це ганновері (170 см у холці), а найнижчі виявилися орловські рисисті (162 см у холці). Показник частоти серцевих скорочень при помірному тренуванні коней підвищується до 112, а при інтенсивному тренінгу – до 196 ударів/хв. Частота дихання також має тенденцію до збільшення. При тренінгу в господарстві крокова робота для коней як верхового та напівкровного напряму складає 15-25 та 15-20 хвилин за тренування, а риссю – 30-40 і 25-35 хвилин. Стрибкова робота для верхових коней складається із 15-25 стрибків висотою 100-130 см, а для напівкровних достатньо 10-20 стрибків висотою 80-110 см. Загальна частота тренувань коней – 5-6 разів на тиждень тривалість 60-90 хвилин для напівкровних тварин і 70-100 хвилин для верхових коней. The system of training horses in the farm is aimed at developing motor skills, discipline and adaptation to sports loads. When growing horses, the most intensive weight gain has been established in the first 12 months of life: it increases more than 7 times. At two years old, horses of riding breeds already weigh 450 kg, and half-breeds 550 kg. The tallest horses in the school are Hanoverians (170 cm at the withers), and the shortest were Orlov trotters (162 cm at the withers). The heart rate during moderate training of horses increases to 112, and during intensive training - to 196 beats / min. The respiratory rate also tends to increase. When training on the farm, walking work for horses of both riding and half-blooded types is 15-25 and 15-20 minutes per training session, and trotting work is 30-40 and 25-35 minutes. Jumping work for riding horses consists of 15-25 jumps with a height of 100-130 cm, and for half-blooded animals, 10-20 jumps with a height of 80-110 cm are enough. The total frequency of horse training is 5-6 times a week, duration 60-90 minutes for half-blooded animals and 70-100 minutes for riding horses.
Tekhnolohiia vyroshchuvannia ta treninhu konei verkhovykh ta napivkrovnykh porid v komunalnomu pozashkilnomu zakladi «Spetsializovana dytiacho-yunatska sportyvna shkola z kinnoho sportu» Dniprovskoi miskoi rady
Keywords: тренінг; training; верхові та напівкровні коні; riding and half-blood horses; вирощування; breeding; навантаження; loading