Діагностика та лікування чуми м'ясоїдних в умовах ветеринарної клініки «На Рабочей» міста Дніпро - Соколова, А. В.; Sokolova, A. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Метою досліджень було вивчити і описати діагностику та лікування чуми м'ясоїдних в умовах ветеринарної клініки «На Рабочей» міста Дніпро. В роботі розглянуті питання епізоотології, клінічного прояву, лабораторної діагностики, лікування та профілактики чуми м’ясоїдних. За період з 2018 по 2020 рр. чума м'ясоїдних частіше реєструвалася у німецьких вівчарок 11,8%, пуделів 9,7% і кавказьких вівчарок 7,5%. Рідше всіх хворіє порода гонча - 3,2%. Вікова структура захворюваності представлена таким чином: 82% тварин хворіють у віці від 2 до 8 міс., 12,5% від 8 до 12 міс. і 5,5% - дорослі собаки старші року. Найбільш поширеними є кишкова і легенева форми чуми м'ясоїдних, складаючи 39,0 та 36,0 % захворюваності. На долю змішаної, нервової та шкіряної форми припадає 14,0; 8,0 та 3,0% відповідно. Імуномодулятор анандін в комплексній схемі лікування забезпечив клінічне одужання 100% собак, починаючи з 3 по 7 день лікування. Загальні ветеринарні витрати на проведення профілактичної вакцинації становлять від 163,02 до 363,02 грн, на лікування - від 650,0 до 1590,0 грн. The aim of the research was to study and describe to study the diagnosis and treatment of carnivorous plague in the veterinary clinic "Na Rabochey" in Dnipro. The issues of epizootology, clinical manifestation, laboratory diagnosis, treatment and prevention of carnivorous plague are considered in the work. During the period from 2018 to 2020, carnivorous plague was more often registered in German shepherds 11.8%, poodles 9.7% and Caucasian shepherds 7.5%. The hound breed is the least sick - 3.2%. The age structure of the disease is presented as follows: 82% of animals are sick at the age of 2 to 8 months, 12.5% from 8 to 12 months. and 5.5% - adult dogs older than one year. The most common are intestinal and pulmonary forms of carnivorous plague, accounting for 39.0 and 36.0% of cases. Mixed, nervous and cutaneous forms account for 14.0; 8.0 and 3.0%, respectively. Immunomodulator anandin in a comprehensive treatment regimen provided clinical recovery in 100% of dogs from 3 to 7 days of treatment. The total veterinary costs for preventive vaccination range from UAH 163.02 to UAH 363.02, for treatment - from UAH 650.0 to UAH 1,590.0.
Diahnostyka ta likuvannia chumy miasoidnykh v umovakh veterynarnoi kliniky «Na Rabochei» mista Dnipro
Keywords: ефективність; effectiveness; ветеринарна медицина; veterinary medicine; чума м’ясоїдних; carnivorous plague; діагностика; diagnosis; лікування; treatment