Перспективи реформи децентралізації в умовах воєнного стану - Крецу, Вадим Олексійович; Kretsu, Vadym (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – суспільні відносини у сфері публічного управління, що виникають у процесі реалізації, трансформації та вдосконалення реформи децентралізації в Україні в умовах воєнного стану. Предмет дослідження – теоретичні, нормативно-правові, організаційні та інституційні засади реформи децентралізації, а також практичні механізми забезпечення стійкості та розвитку територіальних громад в умовах воєнних викликів і повоєнного відновлення. Метою роботи є теоретичне обґрунтування, аналіз сучасного стану та визначення перспектив подальшого розвитку реформи децентралізації в Україні в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення. Obiekt doslidzhennia – suspilni vidnosyny u sferi publichnoho upravlinnia, shcho vynykaiut u protsesi realizatsii, transformatsii ta vdoskonalennia reformy detsentralizatsii v Ukraini v umovakh voiennoho stanu. Predmet doslidzhennia – teoretychni, normatyvno-pravovi, orhanizatsiini ta instytutsiini zasady reformy detsentralizatsii, a takozh praktychni mekhanizmy zabezpechennia stiikosti ta rozvytku terytorialnykh hromad v umovakh voiennykh vyklykiv i povoiennoho vidnovlennia. Metoiu roboty ye teoretychne obgruntuvannia, analiz suchasnoho stanu ta vyznachennia perspektyv podalshoho rozvytku reformy detsentralizatsii v Ukraini v umovakh voiennoho stanu ta povoiennoho vidnovlennia.
Perspektyvy reformy detsentralizatsii v umovakh voiennoho stanu
Keywords: децентралізація; decentralization; місцеве самоврядування; local self-government; воєнний стан; martial law; територіальні громади; territorial communities; публічне управління; public administration; інституційна спроможність; institutional capacity; повоєнне відновлення; post-war recovery