Поліморбідна післяродова патологія корів - Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Зубков, Олександр Олександрович; Zubkov, Oleksandr; Чижма, Олександр Юрійович; Chy`zhma, Oleksandr (Дніпровський ДАЕУ, 2019)
Встановлено, що із загальної кількості досліджених корів післяродового періоду (71 гол.) клінічно здоровими були лише 22 гол. або 30,9 %, а відповідно у 49 корів (69,1 %) діагностовано післяродову патологію. Найбільш поширеними післяродовими патологіями корів були затримка посліду і кетоз, які зареєстровано у 14 гол. (19,7 %) та 11 гол. (15,5 %) відповідно, а також їх поєднання (затримка посліду + кетоз) – у 6 гол. (8,4 %). Крім цього, були виявлені поєднання кетоз з маститом (1 гол. або 1,4 %) та набряк вимені з маститом (1 гол. або 1,4 %). В цілому ж, на поліморбідну післяродову патологію захворіло 8 гол., тобто 11,3 %. Таким чином, в умовах молочно–товарного комплексу «Єкатеринославський» захворюваність на поліморбідну патологію була на рівні 11,2 %, а найбільш поширеними післяродовими патологіями корів були затримка посліду та кетоз і їх поєднання, які реєстрували у 43,6 % поголів’я. It was established that out of the total number of investigated postpartum cattle (71 points), only 22 scored were clinically healthy. or 30.9%, respectively, and in 49 cows (69.1%), postnatal pathology was diagnosed. The most common post-mortem pathologies of cows were the delay in litter and ketosis, which were recorded in 14 head (19.7%) and 11 goals. (15.5%) respectively, as well as their combination (delay of the litter + ketosis) - in 6 goals. (8.4%). In addition, a combination of ketosis with mastitis (1 point or 1.4%) and swelling of the mummy with mastitis (1 point or 1.4%) were detected. In general, 8 polymorphous afterbirth pathologies were affected, ie 11.3%. Thus, under the conditions of the «Yekaterynoslavsky» dairy commodity complex, the morbidity of polymorbide pathology was 11.2%, and the most common post-mortem pathologies of cows were the delay in litter and ketosis and their combination, which was recorded in 43.6% of the population.
Polymorphic postpartum pathology of cows
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583
Keywords: післяродовий період; postpartum period; корови; cows; поліморбідна патологія; polymorphic pathology