Сучасні аспекти застосування кондуктивної анестезії у собак - Слюсаренко, Д. В.; Sliusarenko, D. V.; Білий, Дмитро Дмитрович; Beliy, Dmitry Dmitrievich; Beliy, Dmitry; Beliy, D. D.; Bely, Dmitry Dmitrievich; Bely, Dmitry; Bely, D. D.; Bilyi, D. D.; Bilyi, D.; Belyi, D. D.; et al. (Державний біотехнологічний університет, 2025)
Місцева анестезія цінна тим, що чинить найменший вплив на гомеостаз організму тварини, тому її використання знижує ризики ускладнень під час операції та після її виконання. Ділянками тіла тварини, в яких найбільш ефективно виконання провідникових блокад, є кінцівки, а також голова, оскільки саме ці зони іннервують ряд крупних нервів. Описано визначення ефективності нейростимуляції під час проведення провідникових блокад у ділянці голови верхньощелепового, а в ділянці грудної кінцівки – променевого, ліктьового, серединного та шкірно-м’язового нервів у собак за оперативних втручань. Дослідження проводили на 10 собаках із патологічними процесами в ділянці голови та грудної кінцівки, які поступали на кафедру ветеринарної хірургії та репродуктології ДБТУ у період 2020-2023 рр. Усі провідникові блокади виконували із застосуванням електронейростимулятора «Stimuplex NHS 12» та ізольованих голок, які дозволяють проводити визначення положення нерва, і введення місцевого анестетика. Показаннями для проведення оперативних втручань були переломи, рани, новоутворення в ділянці верхньої щелепи та грудної кінцівки дистальніше зап’ястка. Перед виконанням місцевої анестезії собакам виконували премедикацію нейролептиками, з подальшим введенням тіопенату (Бровафарма, Україна). внутрішньовенно в мінімальній дозі, яка забезпечувала виключення свідомості тварини. В якості місцевого анестетика застосовували 2% розчин лідокаїну гідрохлориду (Бровафарма, Україна). В результаті проведених досліджень визначено високу ефективність нейростимуляції за виконання провідникової блокади верхньощелепового нерва в ділянці голови, а також променевого, шкірно-м’язового, серединного та ліктьового нервів в ділянці грудної кінцівки, що дає можливість виконувати оперативне втручання. Рекомендовані параметри нейростимуляції з використанням приладу “Stimuplex HNS 12” наступні: довжина імпульсу – 0,3 мс, частота – 1 Гц, сила струму за блокади верхньощелепового нерва становила від 0,28 до 0,32 мА, за блокади нервів кінцівок ‒ 0,4 мА. Застосування провідникових блокад дозволяє досягти повної втрати чутливості оперованої ділянки тіла у більшості тварин, що значно знижує необхідність у додаткових анестетиках. Процедура є безпечною, оскільки життєво важливі показники собак залишалися стабільними впродовж операцій, а відновлення після анестезії проходило без ускладнень. Local anesthesia is valuable because it has the least impact on the homeostasis of the animal's body, so its use reduces the risk of complications during and after surgery. The areas of the animal's body in which the most effective performance of conduction blockades are the limbs, as well as the head, since these areas innervate a number of large nerves. The article describes the determination of the effectiveness of neurostimulation during conduction blockades in the head area of the maxillary nerve, and in the thoracic limb area of the radial, ulnar, median and musculocutaneous nerves in dogs during surgical interventions in the area of innervation by the corresponding nerves. The study was conducted on 10 dogs with pathological processes in the head and thoracic limb areas that were admitted to the Department of Veterinary Surgery and Reproductive Medicine of the BTU in the period 2020-2023. All conduction blockades were performed using the Stimuplex NHS 12 electroneurostimulator and insulated needles, which allow determining the position of the nerve, and the introduction of a local anesthetic. The indications for surgical interventions were fractures, wounds, neoplasms in the area of the upper jaw and thoracic limb distal to the wrist. Before performing local anesthesia, the animals were premedicated with neuroleptics, followed by the introduction of thiopenate intravenously in the minimum dose that ensured the animal's loss of consciousness. A 2% solution of lidocaine hydrochloride (Brovapharma) was used as a local anesthetic. As a result of the studies, the high efficiency of neurostimulation for performing conduction blockade of the maxillary nerve in the head area, as well as the radial, musculocutaneous, median and ulnar nerves in the thoracic limb area, which makes it possible to perform surgical intervention. The recommended parameters of neurostimulation using the “Stimuplex HNS 12” device are as follows: pulse length – 0.3 ms, frequency – 1 Hz, current strength during maxillary nerve blockade was from 0.28 to 0.32 mA, during limb nerve blockade – 0.4 mA. The use of conductive blockades allows to achieve complete loss of sensitivity of the operated area of the body in most animals, which significantly reduces the need for additional anesthetics. The procedure is safe, since the vital signs of the animals remained stable during the operations, and recovery from anesthesia was without complications.
Modern aspects of the application of conductive anesthesia in dogs
Білий Дмитро Дмитрович https://orcid.org/0000-0003-3896-0384
Keywords: нейростимуляція; neurostimulation; собаки; dogs; місцева анестезія; local anesthesia; провідникова анестезія; nerve block anesthesia; модифікація технік провідникових блокад; modification of nerve block techniques