Аналіз видового складу деревної рослинності скверу ім. П. Я. Гусенка м. Дніпро - Жарова, Катерина Андріївна; Zharova, Kateryna (Barca Academy Publishing, 2022)
На території скверу ім. П.Я. Гусенка зростає 99 екз. деревних рослин і кущів, які відносяться до 16 видів. Представників Голонасінних на ділянці лише 7 екз. Домінують у насадженнях робінія звичайна та клен гостролистий. Внесок інших видів незначний. Родини репрезентовані переважно 1–2 видами, за винятком родини Маслинкові, яка представлена 4-ма видами. 64,65 % усіх насаджень є інтродуцентами. За діаметром стовбура половина насаджень відноситься до групи до 19,9 см, така ж частка за висотою – до 3,9 м саме за рахунок молодих рослин робінії звичайної. 46,46 % усіх рослин здорові, 22,22 та 26,26 %, відповідно, є помірно та середньо пошкодженими. Сильно пошкодженими виявилися лише 3 екз. клена гостролистого. Na terytorii skveru im. P.Ia. Husenka zrostaie 99 ekz. derevnykh roslyn i kushchiv, yaki vidnosiatsia do 16 vydiv. Predstavnykiv Holonasinnykh na diliantsi lyshe 7 ekz. Dominuiut u nasadzhenniakh robiniia zvychaina ta klen hostrolystyi. Vnesok inshykh vydiv neznachnyi. Rodyny reprezentovani perevazhno 1–2 vydamy, za vyniatkom rodyny Maslynkovi, yaka predstavlena 4-ma vydamy. 64,65 % usikh nasadzhen ye introdutsentamy. Za diametrom stovbura polovyna nasadzhen vidnosytsia do hrupy do 19,9 sm, taka zh chastka za vysotoiu – do 3,9 m same za rakhunok molodykh roslyn robinii zvychainoi. 46,46 % usikh roslyn zdorovi, 22,22 ta 26,26 %, vidpovidno, ye pomirno ta seredno poshkodzhenymy. Sylno poshkodzhenymy vyiavylysia lyshe 3 ekz. klena hostrolystoho.
Analysis of the species composition of woody vegetation in the park. P. Ya. Gusenko, Dnipro
Keywords: видове різноманіття; species diversity; деревні насадження; tree plantations; сквер ім. П.Я. Гусенка; square by. P.Ya. Gusenko; Дніпро; Dnipro