Зміна гранулометричного складу чорнозема звичайного іригаційно солонцюватого під впливом хімічної меліорації фосфогіпсом - Макарова, Тетяна Костянтинівна; Makarova, Tetiana (My University, 2020)
За результатами досліджень встановлено, що фосфогіпс покращив гранулометричний склад ґрунту дослідної ділянки, хоча відбулося деяке ущільнення підорного шару ґрунту. На показники щільності найкраще вплинуло внесення фосфогіпсу восени під основний обробіток ґрунту нормою 6 т/га та внесення під культивацію навесні нормою 3 т/га. Za rezulʹtatamy doslidzhenʹ vstanovleno, shcho fosfohips pokrashchyv hranulometrychnyy sklad gruntu doslidnoyi dilyanky, khocha vidbulosya deyake ushchilʹnennya pidornoho sharu gruntu. Na pokaznyky shchilʹnosti naykrashche vplynulo vnesennya fosfohipsu voseny pid osnovnyy obrobitok gruntu normoyu 6 t/ha ta vnesennya pid kulʹtyvatsiyu navesni normoyu 3 t/ha.
Zmina hranulometrychnoho skladu chornozema zvychaynoho iryhatsiyno solontsyuvatoho pid vplyvom khimichnoyi melioratsiyi fosfohipsom
Keywords: гранулометричний склад; hranulometrychnyy sklad; чорнозем звичайний; chornozem zvychaynyy; хімічна меліорація; khimichna melioratsiya; фосфогіпс; fosfohips