Фінансова стратегія підприємств національної економіки України - Халатур, Світлана Миколаївна; Khalatur, Svitlana; Костенко, Дарья Сергіївна; Kostenko, Darʹya (Тернопільський національний економічний університет, 2018)
Фінансове планування є основою ефективної діяльності підприємств. Існують різні методи моделювання процесів вибору фінансової стратегії. Ризики, що виникають у будь-якій фінансово-господарській діяльності, можуть спричинити втрати, збільшити витрати, затримки у часі та знизити якість, і зрозуміло, що будь-який з цих результатів призведе до невдоволення клієнтів. Однак, незважаючи на поточні дослідження в галузі формування фінансової стратегії та управління ризиками на підприємствах національної економіки, багато аспектів залишаються без уваги. Для покращення перспектив усунення ризику, при виконанні фінансово-господарської діяльності, та через потребу у розвитку в процесі управління ризиками необхідна розробка напрямків оптимізації фінансової стратегії, формування джерел коштів і їх ефективного використання на підприємствах національної економіки України. Мета. Метою статті стала розробка напрямків оптимізації фінансової стратегії, формування джерел коштів і їх ефективного використання на підприємствах національної економіки України. Для досягнення цієї мети необхідно виконати завдання, а саме: провести розширений огляд фахової літератури; вивчити основні етапи формування фінансової стратегії підприємств; описати модель розвитку ризику для його затримки та успіху діяльності при використанні оптимальної фінансової стратегії. Результати. У статті проаналізовано економетричні методи, що можуть бути використані в формуванні фінансової стратегії підприємств національної економіки. Обґрунтовано послідовність та етапи формування фінансової стратегії підприємств. Зіставлення різних фінансових стратегій проводилося в межах бізнес-циклів. Описано прогнози, зроблені з такими моделями, описано стратегію моделювання. Financial planning is the basis of the effective business activity. There are different methods of modelling the processes of financial strategy indication. The risks that arise in any financial and business activity can cause losses, increase costs, delay in time and reduce quality, and it is clear that any of these results will lead to customer dissatisfaction. However, despite current research in the area of financial strategy formation and risk management at national economy enterprises, many aspects remain neglected. In order to improve the prospects of risk elimination, when performing financial and economic activities, and the need for development in the process of risk management, it is necessary to develop directions for optimizing the financial strategy, the formation of funds sources and their effective usage at enterprises of the national economy of Ukraine. Purpose and tasks of the article. The article aims to develop the directions for financial strategy optimization, formation of funds sources and their effective usage at enterprises of the national economy of Ukraine. In order to achieve this goal, it is necessary to complete the following tasks: to conduct an extended review of the literature; study the main stages of the formation of the financial strategy of enterprises; describe the risk development model for risk lag and success in using an optimal financial strategy. Results. The article analyses the econometric methods that can be used to formulate the financial strategy of the enterprises of the national economy. The sequence and stages of financial strategy formation of enterprises have been substantiated. Comparison of various financial strategies has been conducted within business cycles. A description of the forecasts has been done. The strategy of modelling has been defined.
Financial strategy of enterprises of the national economy of Ukraine
Keywords: ризик; risk; стратегія; strategy; формування; formation; розвиток; development; тенденція; trend; перспективи; prospects; управління; management