Обґрунтування параметрів та дослідження конструктивно-технологічної схеми пневмоспірального конвеєра - Тимченко, Дмитро Олександрович; Tymchenko, Dmytro Oleksandrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Мета дослідження. Підвищення ефективності процесу транспортування зерна шляхом обґрунтування параметрів і режимів роботи пневмоспірального конвеєра. Завдання дослідження: на основі проведеного аналізу літературних і патентних джерел виявити недоліки спіральних конвеєрів (гнучких шнеків) і намітити шляхи їх усунення, розробити класифікацію конвеєрів цього типу, обґрунтувати конструктивно-технологічну схему пропонованого пневмоспірального конвеєра; досліджувати процес транспортування зерна пневмоспіральним конвеєром і отримати аналітичні вирази для визначення його режимних параметрів, продуктивності і потужності. Об'єкт дослідження. Технологічний процес захоплення і транспортування зерна пневмоспіральним конвеєром. Предмет дослідження. Закономірності зміни продуктивності і потужності пневмоспірального конвеєра в процесі транспортування зерна від його конструктивних і режимних параметрів і тиску повітряного потоку. Meta doslidzhennia. Pidvyshchennia efektyvnosti protsesu transportuvannia zerna shliakhom obgruntuvannia parametriv i rezhymiv roboty pnevmospiralnoho konveiera. Zavdannia doslidzhennia: na osnovi provedenoho analizu literaturnykh i patentnykh dzherel vyiavyty nedoliky spiralnykh konveieriv (hnuchkykh shnekiv) i namityty shliakhy yikh usunennia, rozrobyty klasyfikatsiiu konveieriv tsoho typu, obgruntuvaty konstruktyvno-tekhnolohichnu skhemu proponovanoho pnevmospiralnoho konveiera; doslidzhuvaty protses transportuvannia zerna pnevmospiralnym konveierom i otrymaty analitychni vyrazy dlia vyznachennia yoho rezhymnykh parametriv, produktyvnosti i potuzhnosti. Obiekt doslidzhennia. Tekhnolohichnyi protses zakhoplennia i transportuvannia zerna pnevmospiralnym konveierom. Predmet doslidzhennia. Zakonomirnosti zminy produktyvnosti i potuzhnosti pnevmospiralnoho konveiera v protsesi transportuvannia zerna vid yoho konstruktyvnykh i rezhymnykh parametriv i tysku povitrianoho potoku.
Obgruntuvannia parametriv ta doslidzhennia konstruktyvno-tekhnolohichnoi skhemy pnevmospiralnoho konveiera
Keywords: пневмоспіральний конвеєр; pnevmospiralnyi konveier; конструктивно-технологічна схема; konstruktyvno-tekhnolohichna skhema; спірально-транспортуючий робочий орган; spiralno-transportuiuchyi robochyi orhan; транспортування зерна; transportuvannia zerna; захоплення зерна з насипу; zakhoplennia zerna z nasypu