Selection indexes of dairy cattle - Wrzecińska, Marcjanna; Вжецінська, Мар’яна; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Чернявська-Пятковська, Єва; Mylostyvyi, Roman; Milostiviy, Roman; Milostivyiy, Roman; Mylostyvyi, R. V.; Mylostyvyi, Roman V.; Mylostyvy, R.; Mylostyvyi, R.; Milostivyi, R.; et al. (ECAAS, 2024)
Selektsiini indeksy ye kliuchovym instrumentom u suchasnomu molochnomu skotarstvi, shcho dozvoliaie kompleksno otsiniuvaty tvaryn za nyzkoiu oznak dlia pryiniattia efektyvnykh rishen shchodo vidboru. U riznykh krainakh vykorystovuiutsia rizni indeksy: PF u Polshchi, M€T ta IPT u Portuhalii, a v Ukraini — indeksy z aktsentom na produktyvnist, typ tila ta funktsionalni oznaky. Takyi pidkhid dozvoliaie adaptuvaty stratehii selektsii do natsionalnykh ekonomichnykh i ekolohichnykh umov. Селекційні індекси є ключовим інструментом у сучасному молочному скотарстві, що дозволяє комплексно оцінювати тварин за низкою ознак для прийняття ефективних рішень щодо відбору. У різних країнах використовуються різні індекси: PF у Польщі, M€T та IPT у Португалії, а в Україні — індекси з акцентом на продуктивність, тип тіла та функціональні ознаки. Такий підхід дозволяє адаптувати стратегії селекції до національних економічних і екологічних умов.
Селекційні індекси у молочному скотарстві
Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813 Черненко Олександр Миколайович https://orcid.org/0000-0002-8829-3148
Keywords: funktsionalni oznaky; функціональні ознаки; selektsiia; селекція; molochna khudoba; молочна худоба; selektsiinyi indeks; селекційний індекс; produktyvnist; продуктивність