Прооксидантно-антиоксидантный статус коров и коз при овариодистрофии - Федоренко, Сергій Якович; Fedorenko, Sergіy; Кошевой, Віктор Павлович; Koshevoy, Viktor; Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Sklyarov, P. (Учреждение образования «Гродненский ГАУ», 2017)
Установлено, что в сыворотке крови коров и коз с овариодистрофией по сравнению с клинически здоровыми животными было значительно снижено содержание каротина (112,3-212,8%), витамина А (53,2-78,1%) и цинка (28,9-33,6%). При определении концентрации производных свободнорадикальных окислов и статуса антиоксидантной защиты установлены расхождения указанных показателей. При этом у животных с овариодистрофией содержание малонового диальдегида было повышенным (на 25,3- 31,2%), а активность каталазы (на 81,5-91,1%) и восстановленного глутатиона сниженным (19,1-23,6%). Выявленные различия свидетельствуют о важной роли процессов перекисного окисления липидов и состояния системы антиоксидантной защиты в генезисе овариодистрофии у коров и коз. Встановлено, що в сироватці крові корів і кіз з оваріодистрофією в порівнянні з клінічно здоровими тваринами було значно знижений вміст каротину (112,3-212,8%), вітаміну А (53,2-78,1%) і цинку (28,9-33,6%). При визначенні концентрації похідних вільнорадикальних оксидів і статусу антиоксидантної захисту встановлені розбіжності зазначених показників. При цьому у тварин з оваріодистрофією вміст малонового діальдегіду був підвищеним (на 25,3-31,2%), а активність каталази (на 81,5-91,1%) і відновленого глутатіону зниженим (19,1-23,6%). Виявлені відмінності свідчать про важливу роль процесів перекисного окислення ліпідів і стану системи антиоксидантного захисту в генезі оваріодистрофії у корів і кіз. It was found that in the blood serum of cows and goats with ovariodystrophy compared with clinically healthy animals, the content of carotene (112.3-212.8%), vitamin A was significantly reduced (53.2-78.1%) and zinc (28.9-33.6%). When determining the concentration of derivatives of free radical oxides and the status of antioxidant protection, discrepancies of these indicators are established. Moreover, in animals with ovariodystrophy, the content of malondialdehyde was increased (by 25.3-31.2%), and the activity of catalase (81.5-91.1%) and reduced glutathione decreased (19.1-23.6%). Identified differences indicate the important role of processes lipid peroxidation and the state of the antioxidant system protection in the genesis of ovariodystrophy in cows and goats.
Прооксидантно-антиоксидантний статус корів і кіз при оваріодістрофіі
Prooxidant-antioxidant status of cows and goats with ovariodystrophy
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583
Keywords: прооксидантно-антиоксидантний статус; prooxidant-antioxidant status; корови; cows; кози; goats; оваріодистрофія; variodystrophy