Екологічна безпека ґрунтів в ЄС та Україні - Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mikola (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Екологічна безпека відновлення техногенне порушених та забруднених земель стала важливою складовою стратегії сталого розвитку в країнах східної та центральної Європи. Належне планування та управління зводять до мінімуму вплив видобутку та переробки корисних копалин на навколишнє природне середовище. Монографія присвячена реалізації комплексу заходів, пов‘язаних з процедурою оцінки впливу на навколишнє середовище з урахуванням простих та складних техногенних ресурсних циклів. Розглянуто сучасні технології біологічної рекультивації земель. Описані підходи пов‘язані з моделюванням та прогнозом тривалого впливу токсикантів на стан ґрунтів. Наведені приклади наземної та дистанційної оцінки аеротехногенного забруднення ґрунтів в індустріальних містах. Монографія є результатом наукових досліджень і частиною дисципліни «Екологічна безпека грунтів в ЄС та Україні», розробленої та впровадженої в навчальний процес в рамках освітнього проєкту «Стандарти Європейського союзу щодо екологічної реабілітації гірничопромислових земель» (EUSERML 101085715), який реалізовано в НТУ «Дніпровська політехніка» за підтримки програми Европейського союзу Еразмус+. Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them. Фінансується Європейським Союзом. Однак висловлені погляди та думки належать лише авторам і не обов‘язково відображають погляди Європейського Союзу чи Європейського виконавчого агентства з освіти та культури (EACEA). Ні Європейський Союз, ні орган, що надає гранти, не можуть нести за них відповідальності. Ekolohichna bezpeka vidnovlennia tekhnohenne porushenykh ta zabrudnenykh zemel stala vazhlyvoiu skladovoiu stratehii staloho rozvytku v krainakh skhidnoi ta tsentralnoi Yevropy. Nalezhne planuvannia ta upravlinnia zvodiat do minimumu vplyv vydobutku ta pererobky korysnykh kopalyn na navkolyshnie pryrodne seredovyshche. Monohrafiia prysviachena realizatsii kompleksu zakhodiv, pov‘iazanykh z protseduroiu otsinky vplyvu na navkolyshnie seredovyshche z urakhuvanniam prostykh ta skladnykh tekhnohennykh resursnykh tsykliv. Rozghlianuto suchasni tekhnolohii biolohichnoi rekultyvatsii zemel. Opysani pidkhody pov‘iazani z modeliuvanniam ta prohnozom tryvaloho vplyvu toksykantiv na stan gruntiv. Navedeni pryklady nazemnoi ta dystantsiinoi otsinky aerotekhnohennoho zabrudnennia gruntiv v industrialnykh mistakh. Monohrafiia ye rezultatom naukovykh doslidzhen i chastynoiu dystsypliny «Ekolohichna bezpeka hruntiv v YeS ta Ukraini», rozroblenoi ta vprovadzhenoi v navchalnyi protses v ramkakh osvitnoho proiektu «Standarty Yevropeiskoho soiuzu shchodo ekolohichnoi reabilitatsii hirnychopromyslovykh zemel» (EUSERML 101085715), yakyi realizovano v NTU «Dniprovska politekhnika» za pidtrymky prohramy Evropeiskoho soiuzu Erazmus+. Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them. Finansuietsia Yevropeiskym Soiuzom. Odnak vyslovleni pohliady ta dumky nalezhat lyshe avtoram i ne obov‘iazkovo vidobrazhaiut pohliady Yevropeiskoho Soiuzu chy Yevropeiskoho vykonavchoho ahentstva z osvity ta kultury (EACEA). Ni Yevropeiskyi Soiuz, ni orhan, shcho nadaie hranty, ne mozhut nesty za nykh vidpovidalnosti.
Ekolohichna bezpeka gruntiv EU ta Ukraini
Keywords: ЄС та Україна; YeS ta Ukraina; екологічнї стандарти Європейського Союзу; ekolohichni standarty Yevropeiskoho Soiuzu; екологічна безпека ґрунтів; ekolohichna bezpeka gruntiv; фізико-хімічні та біологічні властивості ґрунтів; fizyko-khimichni ta biolohichni vlastyvosti gruntiv; вплив токсикантів на стан ґрунтів; vplyv toksykantiv na stan gruntiv; індустріальні міста; industrialni mista; аеротехногенне забруднення ґрунтів; aerotekhnohenne zabrudnennia gruntiv; відновлення техногенне порушених земель; vidnovlennia tekhnohenne porushenykh zemel; детоксикація ґрунтів; detoksykatsiia gruntiv; сучасні технології біологічної рекультивації; suchasni tekhnolohii biolohichnoi rekultyvatsii; реабілітація гірничопромислових земель; reabilitatsiia hirnychopromyslovykh zemel