Особливості осіннього розвитку рослин різних сортів пшениці озимої при вирощуванні після ріпаку ярого в умовах північного степу України - Козечко, Володимир Іванович; Kozechko, Volodimir (Інститут олійних культур Національної академії аграрних наук України, 2014)
Наведено результати досліджень з вивчення особливостей росту та розвитку рослин різних сортів пшениці озимої в осінній період вегетації в умовах північного Степу України. Найвищі показники польової схожості рослин відмічали на варіантах досліду, де сівбу проводили 5 вересня (82-87 %), найнижчі – за сівби 5 жовтня (75-78 %). Відмічено накопичення посівами озимини більшої суми ефективних температур за осінній період вегетації, порівняно з середніми багаторічними значеннями. За сівби 5 вересня різниця становила 108,5°С, 15 вересня – 77,1°С, 25 вересня – 86,8°С, 5 жовтня – 59,7°С. Найвищі значення коефіцієнта кущення (3,8-4,9) та абсолютно-сухої маси 100 рослин (39,7-47,0 г) відмічено у пшениці озимої, яку висівали 5 вересня. Найнижчими дані показники були за сівби 5 жовтня і становили, залежно від норм висіву насіння 1,1-1,2 шт./рослину та 5,7-7,9 г відповідно. Більш інтенсивно кущилися та нагромаджували суху речовину рослини в посівах, де сівбу проводили нормою висіву 4 млн. схожих насінин/га. Збільшення норми висіву призводило до зменшення даних показників. Серед вивчаємих сортів найвищим коефіцієнтом кущення та масою 100 абсолютно-сухих рослин характеризувався сорт Селянка, рослини якого перевищували за значеннями даних показників сорти Золотоколоса та Подолянка. Results of researches on studying of features of growth and development of plants of different sorts of wheat of winter vegetation are given to the autumn period in the conditions of the northern Steppe of Ukraine. High rates of field viability noted on experience options where sowing carried out on 5 September (82-87%), the lowest – at crops on 5 October (75-78%). Accumulation by crops of wheat of the bigger sum of effective temperatures for the autumn period of vegetation, in comparison with average long-term values is noted. At crops on 5 September the difference made 108,5°C, on 15 September – 77,1°C, on 25 September – 86,8°C, on 5 October – 59,7°C. High values of the coefficient of tillering (3,8-4,9) and absolutely dry weight of 100 plants (39,7-47,0 g) were observed in winter wheat, which were plated on 5 September. Low these indicators were when sowing on 5 October and made, depending on seeding rate 1,1-1,2 piece/plant and 5,7-7,9 g according to. More intensively bushes and plant dry matter accumulated in crops where sowing was carried out seeding rate of 4 million units germinating seeds/ha. Increasing the seeding rate resulted in a decrease in these indicators. Among the sorts studied high coefficient of tillering and weighing 100 absolutely dry plants characterized sort Selyanka, plants that exceed the values of these parameters sorts Zolotokolosa and Podolyanka.
Peculiarities of autumn development of plants of different varieties of winter wheat when grown after spring rape in the conditions of the northern steppe of Ukraine
Keywords: пшениця озима; winter wheat; строк сівби; seeding date; норма висіву; seeding rate; польова схожість насіння; field germination; біометричний показник; biometrics