Нозологічні особливості інфекційних абортів у корів - Радзиховський, М. Л.; Radzyhovskyi, M. L.; Сачук, Р. М.; Sachuk, R. M.; Кошевой, В. І.; Koshevoy, V. I.; Дишкант, О. В.; Dyshkant, O. V.; Сокульський, І. М.; Sokulskyi, I. M.; Кацараба, О. А.; Katsaraba, O. A.; et al. (ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок, 2024)
Забезпечення населення країни високоякісною продукцією є пріоритетним завданням сучасного тваринництва. Однак, у цій галузі є низка проблем, які стримують отримання якісних продуктів тваринного походження в потрібному обсязі. Інтенсифікація молочного тваринництва та підвищення молочної продуктивності корів часто супроводжується порушенням обміну речовин, що знижує резистентність організму, сприяючи розвитку імунодефіцитів, що підвищують сприйнятливість тварин до інфекційних хвороб, частина з яких має абортивну форму прояву і відповідно наслідком є недоотримання приплоду і потенційного доходу внаслідок абортів. Аборт у корів потрібно розглядати не лише як гінекологічну проблему, а й як економічну, адже тваринництво становить понад 38 % у структурі валової продукції сільського господарства країни і недотримання молодняку суттєво впливає на розвиток галузі скотарства. Публікація присвячена результатам нозологічного профілю інфекційних абортів у корів на території України, серед яких 64,0 % випадків спричинено інфекційним агентом, з них: бактеріального походження – 41,4 % та вірусного походження – 22,6 %. Найбільш частими чинниками бактеріальної етіології абортів у корів є лептоспіри, коксієли, сальмонели, мікоплазми, кампілобактер, хламідії, токсоплазми та лістерії, а найбільш розповсюдженими вірусними є: флавовірус, гамма-герпесвірус та альфагерпесвірус. Providing the country's population with high-quality products is a priority task of modern animal husbandry. However, there are a number of problems in the industry that prevent obtaining quality products of animal origin in the required volume. The intensification of dairy farming and the increase in milk productivity of cows is often accompanied by a metabolic disorder, which reduces the body's resistance, contributing to the development of immune-deficiencies, which increase the susceptibility of animals to infectious diseases, some of which have an abortive form of manifestation and, accordingly, the consequence is a lack of offspring and potential income due to abortions. Abortion in cows should be considered not only as a gynecological problem, but also as an economic one, because animal husbandry accounts for more than 38% in the structure of gross agricultural products of the country and the lack of keeping of young animals significantly affects the development of the livestock industry. This publication is devoted to the results of the nosological profile of infectious abortions in cows on the territory of Ukraine, among which 64% of cases are infectious agents - 41.4% of bacterial origin and 22.6% of viral origin. The most frequent factors of bacterial etiology of abortions in cows are leptospira, coxiella, salmonella, mycoplasma, campylobacter, chlamydia, toxoplasma and listeria, and the most common viral ones are flavo-virus, gamma-herpesvirus and alpha-herpesvirus.
Nosological features of infectious abortions in cows
Кулішенко Олег Миколайович https://orcid.org/0000-0001-6801-2380 Давиденко Павло Олександрович https://orcid.org/0000-0002-8425-3835
Keywords: тільність; fatness; етіологія; etiology; аборт; abortion; врх; cattle; корова; cow; інфекційні хвороби; infectious diseases; діагностика; diagnostics