Обґрунтування технології виробництва виробів вафельних функціонального призначення - Кандаков, Артем Андрійович; Kandakov, Artem Andriiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У дипломній роботі досліджено наукові підходи та практичні аспекти розроблення технології виробництва вафельних виробів функціонального призначення з використанням вівсяного борошна та солодового екстракту. Обґрунтовано доцільність застосування цих компонентів як джерел біологічно активних речовин, зокрема харчових волокон, антиоксидантів та вітамінів групи B. Проведено оцінку впливу запропонованих інгредієнтів на органолептичні, фізико-хімічні та функціональні показники готової продукції. Запропоновано оптимальне співвідношення основної сировини і добавок, що дозволяє підвищити харчову цінність виробів без зниження споживчих властивостей. Отримані результати можуть бути використані у практиці підприємств харчової промисловості з метою розширення асортименту оздоровчих кондитерських виробів. U dyplomnii roboti doslidzheno naukovi pidkhody ta praktychni aspekty rozroblennia tekhnolohii vyrobnytstva vafelnykh vyrobiv funktsionalnoho pryznachennia z vykorystanniam vivsianoho boroshna ta solodovoho ekstraktu. Obgruntovano dotsilnist zastosuvannia tsykh komponentiv yak dzherel biolohichno aktyvnykh rechovyn, zokrema kharchovykh volokon, antyoksydantiv ta vitaminiv hrupy B. Provedeno otsinku vplyvu zaproponovanykh inhrediientiv na orhanoleptychni, fizyko-khimichni ta funktsionalni pokaznyky hotovoi produktsii. Zaproponovano optymalne spivvidnoshennia osnovnoi syrovyny i dobavok, shcho dozvoliaie pidvyshchyty kharchovu tsinnist vyrobiv bez znyzhennia spozhyvchykh vlastyvostei. Otrymani rezultaty mozhut buty vykorystani u praktytsi pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti z metoiu rozshyrennia asortymentu ozdorovchykh kondyterskykh vyrobiv.
Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva vyrobiv vafelnykh funktsionalnoho pryznachennia
Keywords: вафельні вироби; vafelni vyroby; функціональне харчування; funktsionalne kharchuvannia; вівсяне борошно; vivsiane boroshno; солодовий екстракт; solodovyi ekstrakt; біологічно активні речовини; biolohichno aktyvni rechovyny