Remote and ground-based observations of land cover restoration after forest reclamation within a brown coal basin - Масюк, Олександр; Masiuk, Oleksandr; Харитонов, Микола; Kharytonov, Mykola; Cтанкевич, Сергій; Stankevich, Sergіy A. (Дніпровський національний університет ім.О.Гончара, 2020)
Наведена оцінка стану насаджень робінії звичайної, що вирощується в різних лісорослинних умовах штучно створених на рекультивованих землях Семенівсько - Головківського буровугільного розрізу. Встановлено, що на початкових стадіях розвитку чисті та змішані насадженя розвиваються на рівні третього класу бонітету, а починаючи з 15 - 25 років виходять на рівень першого. Дистанційна оцінка територій проводилася з метою оцінки перспектив біологічної консервації рекультивованих земель. Вплив антропогенного фактору спостерігається по всьому розрізу і проявляється в техногенному формуванні рельєфу, переформуванні відвалів, виносі на поверхню розкривних порід. Встановлено, що значення висоти можуть варіюватися від 85 м до 213 м. 82,8% обстеженої території не зазнали істотних змін рельєфу. Близько 15,5% території перебувало під впливом алювіально - делювіальних процесів. За останні 4 роки відмічені і відповідні зміни частки рослинного покриву у кодах індексу NDVI. Найбільший вміст вологи на рівні 0,2-0,3 відносних одиниць в 2015 році зафіксовано на території, що займає 78,4 %. Тим часом, частка ґрунтово-рослинного покриву з такою вологістю збільшилася майже на 9% протягом наступних 4 років. Найбільша густота рослинного покриву відзначена в північно-західній частині досліджуваної території лісомеліорації. Таким чином, розглядаючи потенційну придатність території для меліорації лісів, слід відзначити важливу роль геоморфологічних, геологічних і водних ресурсів для зростання і розвитку (формування) рослинних угруповань. It had been estimated the state of Robina pseudoacacia plants growing under the various forest conditions, which were created artificially on the reclaimed landscapes of Semenovsky-Golovkovsky brown coal basin. It was found that the pure and combined plants growed to level of third class bonitet at starting development stages, and after 15–25 years they became to first class level. Remote assessment of the territories was conducted to assess the future prospects of biological conservation of reclaimed lands. The influence of the anthropogenic factor is observed throughout the section and is manifested in the man-made formation of relief, reshaping of dumps, removal to the surface of overburden rocks. It is established that the height values can vary from 85 m to 213 m. 82.8% of the surveyed area has not undergone significant changes in relief. About 15.5% of the territory was under the influence of alluvial - diluvia processes. There have been corresponding changes in the share of vegetation in the NDVI index codes over the past 4 years. The highest moisture content at the level of 0.2 – 0.3 relative units in 2015 was recorded in the territory occupying 78.4 %. Meanwhile, the shares of land cover with such humidity increased by almost 9% over the next 4 years. The highest density of vegetative cover was recorded in the North-Western part of the study area of forest reclamation. Thus, considering the potential suitability of the area for forest reclamation, it should be noted the important role of geomorphological, geological and water resources for the growth and development (formation) of plant communities.
Дистанційне і наземне зондування відновлення земельного покрову після лісової рекультивації у буровугільному басейні
Keywords: буре вугілля; lignite; відкриті гірничі розробки, .; opencast mining; лісова рекультивація; forest reclamation; наземний покрив; land cover; дистанційне зондування; remote sensing