Вплив попередників та обробітку ґрунту на продуктивність сої в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «БАГЛІЙСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР» Кам’янського району Дніпропетровської області - Колесніков, Олександр Володимирович; Kolesnikov, Oleksandr Volodymyrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Великий внесок у розвиток і вдосконалення технології переробки сої в Україні зробили багато вчених. Вивчають сорти сої, визначають групу стиглості, визначають найкращі строки та способи обробітку ґрунту, визначають оптимальні строки сівби, спосіб і норму висіву, розробляють системи удобрення та боротьби з бур’янами, шкідниками та хворобами . Однак залишається відкритим питання вирощування сої в південному степовому регіоні залежно від обробітку ґрунту та попередників. У зв’язку з цим для підвищення врожайності необхідно було вивчити найкращі попередники та оптимальну обробку ґрунту та визначити їх вплив на вирощування культури. Velykyi vnesok u rozvytok i vdoskonalennia tekhnolohii pererobky soi v Ukraini zrobyly bahato vchenykh. Vyvchaiut sorty soi, vyznachaiut hrupu styhlosti, vyznachaiut naikrashchi stroky ta sposoby obrobitku gruntu, vyznachaiut optymalni stroky sivby, sposib i normu vysivu, rozrobliaiut systemy udobrennia ta borotby z burianamy, shkidnykamy ta khvorobamy . Odnak zalyshaietsia vidkrytym pytannia vyroshchuvannia soi v pivdennomu stepovomu rehioni zalezhno vid obrobitku gruntu ta poperednykiv. U zviazku z tsym dlia pidvyshchennia vrozhainosti neobkhidno bulo vyvchyty naikrashchi poperednyky ta optymalnu obrobku gruntu ta vyznachyty yikh vplyv na vyroshchuvannia kultury.
Vplyv poperednykiv ta obrobitku gruntu na produktyvnist soi v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «BAHLIISKYI ELEVATOR» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: соя; soia; грунт; hrunt; попередники; poperednyky; бур’ян; burian; насіння; nasinnia