Удосконалення системи біологічного захисту посівів ячменю ярого від кореневої гнилі в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Присамар’є» Новомосковського району Дніпропетровської області - Семчук, Маргарита Володимирівна; Semchuk, Marharyta Volodymyrivna (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2024)
Біологічний захист є безпечним з екологічної точки зору для навколишнього середовища та екосистеми загалом. Використовувані види та штами бактерій мають не тільки позитивний рістстимулюючий та захисний вплив на рослинні організми від фітопатогенів, але й сприяють активізації ґрунтової антагоністичної мікробіоти. У зв'язку з цим, дослідження спрямовані на вивчення застосовуваних біологічних агрохімікатів та препаратів для боротьби зі збудниками кореневої гнилі при вирощуванні ячменю ярого в умовах степової зони України є актуальними, а їх результати мають виробниче та практичне значення. Biolohichnyi zakhyst ye bezpechnym z ekolohichnoi tochky zoru dlia navkolyshnoho seredovyshcha ta ekosystemy zahalom. Vykorystovuvani vydy ta shtamy bakterii maiut ne tilky pozytyvnyi riststymuliuiuchyi ta zakhysnyi vplyv na roslynni orhanizmy vid fitopatoheniv, ale y spryiaiut aktyvizatsii gruntovoi antahonistychnoi mikrobioty. U zviazku z tsym, doslidzhennia spriamovani na vyvchennia zastosovuvanykh biolohichnykh ahrokhimikativ ta preparativ dlia borotby zi zbudnykamy korenevoi hnyli pry vyroshchuvanni yachmeniu yaroho v umovakh stepovoi zony Ukrainy ye aktualnymy, a yikh rezultaty maiut vyrobnyche ta praktychne znachennia.
Udoskonalennia systemy biolohichnoho zakhystu posiviv yachmeniu yaroho vid korenevoi hnyli v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Prysamarie» Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ячмінь ярий; yachmin yaryi; сорт; sort; агротехніка; ahrotekhnika; коренева гниль; koreneva hnyl; біофунгіцид; biofunhitsyd