Оптимізація технології виробництва м’яса курчат-бройлерів кросу «Росс-708» у приватному акціонерному товаристві “Оріль-Лідер” Кам’янського району Дніпропетровської області - Сороколіт, Л. Ю.; Sorokolit, L. Yu. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Дипломна робота виконана на 86 сторінках друкованого тексту, містить 14 таблиць, 19 рисунків, з використанням 26 джерел літератури і складається з 8 розділів. У представленій роботі зауважено, що ПрАТ «Оріль-Лідер» є спеціалізованим підприємством з вирощування молодняку птиці, а саме курчат-бройлерів. У господарстві розуміють важливість повноцінності годівлі птиці. Тому є власний комбікормовий завод, який займається виготовленням повноцінних кормосумішей відповідно до потреб у різних фазах росту молодняку. Приміщення для утримання поголів’я мають сучасне високотехнологіне обладнання, що дозволяє підтримувати оптимальні умови та досягати стабільного приросту та отримувати птицю з високими товарними показниками. В експериментальній частині визначено рівень результативності використання вітамінного препарату «Ментофін» при вирощуванні курчат-бройлерів, а також вплив умов мікроклімату на вирощування бройлерів. Європейський індекс ефективності є найбільш об’єктивним показником, за яким оцінюється економічний показник вирощування бройлерів. Саме він у дослідній групі виявився на 48,5 одиниць більшим, ніж у контрольній групі. Наближений розрахунок показав, що застосування препарату «Ментофін» є достатньо ефективним та економічно вигідним при вирощуванні курчат–бройлерів. Розрахунок проводили виходячи з посадки у 25 тис. курчат. Зроблено висновки та розробити рекомендації для оптимізації та підвищення результативності процесу вирощування птиці. Dyplomna robota vykonana na 86 storinkakh drukovanoho tekstu, mistyt 14 tablyts, 19 rysunkiv, z vykorystanniam 26 dzherel literatury i skladaietsia z 8 rozdiliv. U predstavlenii roboti zauvazheno, shcho PrAT «Oril-Lider» ye spetsializovanym pidpryiemstvom z vyroshchuvannia molodniaku ptytsi, a same kurchat-broileriv. U hospodarstvi rozumiiut vazhlyvist povnotsinnosti hodivli ptytsi. Tomu ye vlasnyi kombikormovyi zavod, yakyi zaimaietsia vyhotovlenniam povnotsinnykh kormosumishei vidpovidno do potreb u riznykh fazakh rostu molodniaku. Prymishchennia dlia utrymannia poholivia maiut suchasne vysokotekhnolohine obladnannia, shcho dozvoliaie pidtrymuvaty optymalni umovy ta dosiahaty stabilnoho pryrostu ta otrymuvaty ptytsiu z vysokymy tovarnymy pokaznykamy. V eksperymentalnii chastyni vyznacheno riven rezultatyvnosti vykorystannia vitaminnoho preparatu «Mentofin» pry vyroshchuvanni kurchat-broileriv, a takozh vplyv umov mikroklimatu na vyroshchuvannia broileriv. Yevropeiskyi indeks efektyvnosti ye naibilsh obiektyvnym pokaznykom, za yakym otsiniuietsia ekonomichnyi pokaznyk vyroshchuvannia broileriv. Same vin u doslidnii hrupi vyiavyvsia na 48,5 odynyts bilshym, nizh u kontrolnii hrupi. Nablyzhenyi rozrakhunok pokazav, shcho zastosuvannia preparatu «Mentofin» ye dostatno efektyvnym ta ekonomichno vyhidnym pry vyroshchuvanni kurchat–broileriv. Rozrakhunok provodyly vykhodiachy z posadky u 25 tys. kurchat. Zrobleno vysnovky ta rozrobyty rekomendatsii dlia optymizatsii ta pidvyshchennia rezultatyvnosti protsesu vyroshchuvannia ptytsi.
Optymizatsiia tekhnolohii vyrobnytstva miasa kurchat-broileriv krosu «Ross-708» u pryvatnomu aktsionernomu tovarystvi “Oril-Lider” Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: використання вітамінного препарату «Ментофін»; vykorystannia vitaminnoho preparatu «Mentofin»; оптимізація технології; optymizatsiia tekhnolohii; технологія виробництва м’яса курчат-бройлерів; tekhnolohiia vyrobnytstva miasa kurchat-broileriv; курчата бройлери; kurchata broilery; крос «Росс-708»; kros «Ross-708»; птахіництво; ptakhinytstvo