Сучасні механізми та цифрові інструменти маркетингового інноваційного розвитку підприємств у контексті трансформації бізнес-середовища - Квасова, Людмила Сергіївна; Kvasova, Luidmyla (ПП “Астрая”, 2025)
Короткий огляд (реферат): У сучасних умовах глобальної цифровізації та трансформації бізнессередовища підприємства стикаються з необхідністю оперативно адаптуватися до змін ринку, поведінки споживачів і технологічного прогресу. Традиційні маркетингові підходи вже не забезпечують достатнього рівня конкурентоспроможності. Саме тому зростає потреба в упровадженні інноваційних механізмів і цифрових інструментів, які дозволяють формувати гнучкі маркетингові стратегії, орієнтовані на результат. Вивчення і систематизація таких механізмів є важливим науковим та прикладним завданням, яке зумовлює актуальність обраної теми монографії. Інноваційний розвиток у маркетинговій діяльності – це систематичне впровадження нових ідей, технологій, інструментів та підходів, спрямованих на створення конкурентних переваг, підвищення ефективності комунікацій з клієнтами та адаптацію підприємства до змін у ринковому середовищі. У традиційному розумінні інновації асоціюються переважно з новими продуктами чи технологіями. U suchasnykh umovakh hlobalnoi tsyfrovizatsii ta transformatsii biznesseredovyshcha pidpryiemstva stykaiutsia z neobkhidnistiu operatyvno adaptuvatysia do zmin rynku, povedinky spozhyvachiv i tekhnolohichnoho prohresu. Tradytsiini marketynhovi pidkhody vzhe ne zabezpechuiut dostatnoho rivnia konkurentospromozhnosti. Same tomu zrostaie potreba v uprovadzhenni innovatsiinykh mekhanizmiv i tsyfrovykh instrumentiv, yaki dozvoliaiut formuvaty hnuchki marketynhovi stratehii, oriientovani na rezultat. Vyvchennia i systematyzatsiia takykh mekhanizmiv ye vazhlyvym naukovym ta prykladnym zavdanniam, yake zumovliuie aktualnist obranoi temy monohrafii. Innovatsiinyi rozvytok u marketynhovii diialnosti – tse systematychne vprovadzhennia novykh idei, tekhnolohii, instrumentiv ta pidkhodiv, spriamovanykh na stvorennia konkurentnykh perevah, pidvyshchennia efektyvnosti komunikatsii z kliientamy ta adaptatsiiu pidpryiemstva do zmin u rynkovomu seredovyshchi. U tradytsiinomu rozuminni innovatsii asotsiiuiutsia perevazhno z novymy produktamy chy tekhnolohiiamy.
Suchasni mekhanizmy ta tsyfrovi instrumenty marketynhovoho innovatsiinoho rozvytku pidpryiemstv u konteksti transformatsii biznes-seredovyshcha
Keywords: маркетинговий інноваційний розвиток; marketynhovyi innovatsiinyi rozvytok; розвиток підприємств; rozvytok pidpryiemstv; трансформація бізнес-середовища; transformatsiia biznes-seredovyshcha; глобальна цифровізація; hlobalna tsyfrovizatsiia; інноваційний маркетинг; innovatsiinyi marketynh