Уменьшение влияния окружающей среды на композитные материалы. - Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, A. S.; Kobets, Anatoly Stepanovich; Kobets, A.; Kobets, Anatoly S.; Сobets’, Anatoliy S.; Kobec, A. S.; Деркач, А.; Derkach, A.; Макаренко, Д.; Makarenko, D.; Шаповал, А.; et al. (Scientific technical union of me-chanical engineering, 2016)
Встановлено, що наявність вологи у зразках вуглецевих пластмас на основі ПА-6 призвела до незначного зменшення міцності на стиск σ та модуля пружності Е на рівні 5,64% та 14,67% відповідно. Запропонований метод термічної обробки готових деталей дозволяє зменшити водопоглинання до 40% порівняно з контролем. Крім того, запропоновані заходи дозволяють зменшити вплив навколишнього середовища (вологи) на частини, зроблені з композиційних матеріалів.Установлено, что наличие влаги в образцах углеродных пластмасс на основе ПА-6 привела к незначительному уменьшению прочности на сжатие σ и модуля упругости Е на уровне 5,64% и 14,67% соответственно. Предложенный метод термической обработки готовых деталей позволяет уменьшить водопоглощение до 40% по сравнению с контролем. Кроме того, предложенные меры позволяют уменьшить влияние окружающей среды (влаги) в части, сделанные из композиционных материалов.It is found that the presence of moisture in samples of the carbon plastics based on PA-6 resulted in a slight decrease in compressive strength σ and the elastic modulus E at 5.64% and 14.67% respectively. A method is proposed for heat treatment of finished parts allows to reduce water absorption up to 40 % compared to the benchmark. In addition, the proposed measures allow to reduce the influence of the environment (moisture) on parts made of composite materials.
Decreasing the environment influence on composite materials.
Зменшення впливу навколишнього середовища на композитні матеріали.
Keywords: композитні матеріали; composite materials; поглинання вологи; moisture absorption; сівалки; sowing machines; вуглецеве волокно; carbon fiber