Перспективи використання інгібіторів нітрифікації для зменшення непродуктивних втрат азоту в посівах озимих зернових колосових культур - Крамарьов, Сергій Михайлович; Kramaryov, Serhiy; Чупіков, Олександр Миколайович; Chupikov, Oleksandr; Хорошун, Ксенія Олексіївна; Khoroshun, Ksenia; Петрушина, Галина Олександрівна; Petrushyna, Halyna; Малоок, Максим Вікторович; Malook, Maksym; Матросов, Олександр Сергійович; Matrosov, Oleksandr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Одержано нові комплексні сполуки, які мають властивості інгібіторів нітрифікації. Орієнтовно встановлені склад та структура за допомогою елементного аналізу та ІЧ-спектроскопії. Встановлений вміст металу та наявність функціональних груп і зв’язків, які притаманні лігандам, свідчить про утворення комплексних сполук та можливий спосіб приєднання. Запропоновано рекомендації для модифікації добрив з метою усунення проблеми не продуктивних втрат Нітрогену та Купруму в чорноземних ґрунтах. New complex compounds with nitrification inhibitor properties were obtained. The composition and structure were tentatively established using elemental analysis and IR spectroscopy. The established metal content and the presence of functional groups and bonds inherent in ligands indicate the formation of complex compounds and a possible method of attachment. Recommendations for modification of fertilizers in order to eliminate the problem of non-productive losses of Nitrogen and Copper in chernozem soils are proposed.
Prospects for the use of nitrification inhibitors to reduce non-productive losses of nitrogen in crops of winter cereal grain crops
Keywords: інгібітори нітрифікації; Nitrification inhibitors; азот в посівах; nitrogen in crops; озимі зернові колосові культури; winter grain crops; добрива; fertilizers