Патоморфологічні зміни при епітеліомі у собак - Сергієнко, І. В.; Serhiienko, I. V. (Одеський ДАУ, 2024)
Діагностика пухлин шкіри проводиться переважно класичними гістологічними методами. Патогістологічно відмічають помірну долькову нерівномірність, проліферацію базалоїдних клітин з невеликою кількістю добре диференційованих себоцитів, оточених міждольковою стромою. Патогістологічні дослідження підтвердили діагноз епітеліома. В наших дослідженнях 28,57 % випадків склали пухлини сальної залози. Діагностували доброякісну пухлину, лікували хірургічно. Рецидиви після видалення не спостерігали. Diahnostyka pukhlyn shkiry provodytsia perevazhno klasychnymy histolohichnymy metodamy. Patohistolohichno vidmichaiut pomirnu dolkovu nerivnomirnist, proliferatsiiu bazaloidnykh klityn z nevelykoiu kilkistiu dobre dyferentsiiovanykh sebotsytiv, otochenykh mizhdolkovoiu stromoiu. Patohistolohichni doslidzhennia pidtverdyly diahnoz epitelioma. V nashykh doslidzhenniakh 28,57 % vypadkiv sklaly pukhlyny salnoi zalozy. Diahnostuvaly dobroiakisnu pukhlynu, likuvaly khirurhichno. Retsydyvy pislia vydalennia ne sposterihaly.
Patomorfolohichni zminy pry epiteliomi u sobak
Keywords: доброякісні пухлини; dobroiakisni pukhlyny; пухлини шкіри; pukhlyny shkiry; епітеліома у собак; epitelioma u sobak; пухлини; pukhlyny